Problém pro Rusy, přišli o důležitý most. Krym je do léta náš, říká Zelenského muž

Na snímku je záchranář při likvidaci následků ruského raketového útoku, při kterém byl zničen obchodní podnik v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na Ukrajině pokračují tvrdé boje, Rusové v Záporožské oblasti přišli o důležitý most. Poradce prezidenta uvedl, že Krym je do léta Ukrajinců. Mezitím čtyřicet procent Kyjevské oblasti ale stále zůstává bez elektřiny. Rusové měli za devět měsíců války vypálit na Ukrajinu přes 16 tisíc střel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že nadcházející týden může být stejně těžký jako ten uplynulý a varoval před dalšími ruskými raketovými útoky.

Oleksij Arestovyč, poradce prezidentské kanceláře, považuje za „zcela možné“ vrátit okupovaný Krym pod kontrolu Ukrajiny do šesti měsíců, píše Unian. Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmytro Medveděv byl pobouřen slovy ukrajinského diplomata Mychajla Podoljaka o vysílání z Jalty.

Ukrajinská armáda mezitím poškodila železniční most v Záporožské oblasti, který Rusko využívalo k dodávkám zbraní a vojenského vybavení, uvedl ukrajinský generální štáb.

Zhruba 40 procent obyvatel Kyjevské oblasti je od rozsáhlých ruských útoků na energetickou infrastrukturu z minulého týdne stále bez elektrického proudu. Podle agentury Unian to v pondělí řekl šéf oblastní správy Oleksij Kuleba.

Provozovatel ukrajinské přenosové soustavy kromě toho kvůli nedostatku elektřiny v síti přistoupil k havarijním odstávkám proudu po celé Ukrajině, což je v poslední době v napadené zemi obvyklé. V Kyjevě by lidem elektřina měla jít vždy na dvě nebo tři hodiny dvakrát denně, uvedla energetická společnost DTEK.

Rusko během devíti měsíců války podniklo více než 16 tisíc raketových útoků proti Ukrajině, z toho 97 procent zasáhlo civilní cíle, uvedl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Reznikov na Twitteru napsal, že 12 300 ruských střel mířilo na předměstské oblasti a venkov, 1 900 zasáhlo obytné domy, více než 250 dopadlo na dopravní infrastrukturu a asi 220 na energetickou infrastrukturu. Cílem více než 500 raket byly vojenské objekty.

Tagy: