Po Ukrajině Kazachstán? Ruská propaganda hledá další cíl, Astana láká prchající Rusy

Kazašský prezident Kazym-Žomart Tokajev společně se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem (vpravo). Vlevo pak prezident Kyrgyzstánu Sadyr Žaparov.

Napětí mezi Ruskem a Kazachstánem

V ruských médiích se začíná tvrdě kritizovat Kazachstán. Moskva do něj na začátku roku vyslala vojáky na pomoc prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi, ten se ale nyní snaží od Vladimira Putina odvrátit. Mnozí Rusové do Kazachstánu utekli před mobilizací. Kazaši navíc lákají další Rusy prostřednictvím „náborového“ klipu s čokoládou.

„Přesuňme svoji pozornost k faktu, že dalším velkým problémem je Kazachstán. Protože stejné nacistické procesy jako na Ukrajině mohou začít i tam,“ hořekoval ve vysílání ruského televizního kanálu Rossija 1 jeden z hostů propagandistického pořadu, který uváděla známá hlásná trouba Kremlu Vladimir Solovjov.

Ten na slova svého hosta reagoval varovně směrem ke Kazachům: „A s nimi (Kazachy – pozn. red.) máme nejdelší hranici...“ Host Solovjova doplnil, že v zemi navíc žije velké množství Rusů a „je tam také všechno jaderné palivo pro Rosatom (ruská korporace pro jadernou energetiku – pozn. red.)“. Kazachstán patří mezi řadu států bývalého Sovětského svazu, kam se po rozpadu unie přesídlily mnohé ruské rodiny.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev aktuálně pobývá v Moskvě na návštěvě svého protějšku Vladimira Putina. Ten na začátku roku sice Tokajevovi pomohl řešit demonstrace v kazašských metropolích tím, že mu na pomoc poslal své vojáky, sám se však pomoci od prezidenta Kazachstánu v souvislosti s válkou na Ukrajině nedočkal.

Tokajev totiž několikrát oznámil, že je pro mír, a odmítl uznat ruskou anexi dobytých území na Ukrajině. Kromě toho dokonce před časem nabídl evropským státům pomoc s dodávkami ropy a plynu.

Ochutnejte čokoládovou svobodu

Když Putin během září oznámil mobilizaci, díky níž získal pro ruskou armádu desítky tisíc nových branců, část mužů v zemi to znepokojilo. Oficiálně se mobilizace sice měla týkat těch, kteří měli vojenskou zkušenost nebo patřili k aktivní záloze, ale bylo zdokumentováno, že na mnoha místech zejména v asijské části Ruska se verbíři neštítili brát v podstatě každého chlapa, na kterého narazili.

Rusové houfně utíkali pryč ze země. Napřed vykoupili letenky do míst, která tehdy umožňovala lety z Ruské federace. Další pak odešli po cestách. Jednou z několika cílových destinací se pro tisíce Rusů stal i právě Kazachstán. „Než jsem se sem dostal, představoval jsem si Kazachstán jako zpátečnickou a ne moc vyspělou zemi. Spíš jako takovou velkou vesnici. Ale byl jsem příjemně překvapen, popsal pro Rádio Svobodná Evropa před časem Rus jménem Timur.

Kazaši mají pro Rusy i speciální lákadlo – čokoládu. V kazašské televizi se začala objevovat reklama na oblíbenou sladkou pochoutku, která na jednu stranu s humorem, na druhou stranu i zcela vážně cílí na Rusy. Na videu je vidět, jak po kazašských horách putuje unavený mladík s cestovním kufrem. Najednou se u něj objeví Kazach na koni, který mu podá tabulku čokolády v modrém obalu. Když se ho mladík rusky zeptá „Co to je?“, Kazach mu ve své řeči odpoví: „To je svoboda.“ Reklama je zakončená záběrem na modrou oblohu se žlutým znakem na kazašské státní vlajce a heslem: „Kazachstán. Ochutnejte svobodu“, načež mladý Rus na úpatí hory zasněně vychutnává dárek od jezdce.

Na Rusy a ruské firmy se zaměřilo i hlavní město Kazachstánu, Astana, které se před časem vrátilo ke svému původnímu jménu od dřívějšího názvu Nursultan, a už delší dobu láká na novou adresu firmy, jež z Ruska kvůli konfliktu na Ukrajině odešly. „Některé společnosti nám již daly svá kladná vyjádření a dá se říct, že už přemístily svá působiště,“ komentoval v říjnu kazašský předseda vlády Älichan Smajlov.

Kazaši se opět bouří

Situace je ale dnes značně komplikovaná i v samotném Kazachstánu. Lednové demonstrace proti Tokajevovi se zřejmě mohou zopakovat, a to už nyní. Tokajev totiž před zhruba týdnem drtivě ovládl prezidentské volby, když měl údajně dostat přes 80 procent všech hlasů, a znovu se tak ujímá prezidentského postu.

To se však mnohým Kazachům nelíbí, a tak opět vyrazili do ulic velkých měst. Protesty musela krotit policie a podle videí, která se objevila na sociálních sítích, Tokajevovy odpůrce nijak nešetřila. Hovoří se až o brutálních zásazích bezpečnostních složek a vlně zatýkání.

Tagy: