Vejmrda: Tradiční pokrm, který se podává poslední den v roce

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
nastrouhana jablka
Zdroj: Shutterstock

Na Vánoce vždy s rodinou držíme půst. A to nejen proto, abychom viděli zlaté prasátko, ale také se připravujeme na silvestra, kdy naopak celá rodina pěkně hoduje. Jedním z tradičních jídel, na které se každoročně těšíme, je ovar, k němuž už dlouhé roky babička připravuje vynikající vejmrdu. Tu znali už v dobách první republiky.

Kdo slyší slovo poprvé, nejspíš se usmívá. I my jsme si tím prošli. Dnes už si ale s vejmrdou spojíme jen její dokonalou chuť a začnou se nám sbíhat sliny.

Na silvestra u nás zkrátka nesmí tento jablečný křen chybět. Vyzkoušejte si ho doma připravit i vy a uvidíte, že už bez něj nikdy nebudete chtít poslední den v roce slavit.

Ovar se na silvestra jí v mnoha rodinách. Tučnější části vepřového masa se vyvaří ve vodě, pokrájí a naservírují na talíř. Zní to obyčejně, s vhodnou přílohou je to ale jídlo naopak neobyčejné. A jedním z dochucovadel je právě i vejmrda.

Dochucovadlo k zabijačkovým hodům

Vejmrda je jednoduše řečeno dochucovadlo k veškerým zabijačkovým pochoutkám. Někdo ji tak nemá spojenou jen se silvestrem, u nás se ale ovar s vejmrdou podává zásadně poslední den roku. Možná vás překvapí, že jde o obyčejný jablečný křen.

Jeho název i popis se ale opravdu podceňují. Abyste i vy poznali, o jak vynikající pokrm jde, připravte si vejmrdu snadno a rychle doma. Zaručuji vám, že se zapíše na seznam vašich oblíbených receptů.

Na přípravu budete potřebovat pouze několik červených jablek, křen, ocet, cukr a vývar z ovaru. Postup je úplně snadný. Jablka a křen jednoduše nastrouhejte najemno. Potom je lehce osolte a dochuťte octem. Pokud nejsou sama o sobě jablka sladká, přidejte cukr.

Následně přidejte trochu ovarové vody a vše si dochuťte podle vlastních chutí. Někdo má raději vejmrdu sladší, jiní zase sází více na štiplavost křenu. I takto jednoduchý pokrm si zamilujete a ovar si bez něho už příště rozhodně nedáte.

Vejmrda se dá kromě ovaru konzumovat i k dalším zabíjačkovým hodům. Hodí se prakticky ke všemu, k čemu byste si běžně dali obyčejný křen. Díky sladké chuti jablek v kombinaci s octem je ale mnohem lahodnější a vytvoří z jídla ten pravý požitek.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články