Druhá místa nestačila. Binotto skončí jako šéf týmu formule 1 Ferrari

Radek Vičík ČTK Radek Vičík, ČTK
29. 11. 2022 10:01
Šéf týmu Mattia Binotto skončí u stáje F1 Ferrari. Na pozici rezignoval k 31. prosinci letošního roku, uvedla Scuderia v úterním oficiálním prohlášení.
Šéf týmu Ferrari Mattia Binotto (2022)
Šéf týmu Ferrari Mattia Binotto (2022) | Foto: Reuters

Potvrdily se tak spekulace italských médií o odchodu třiapadesátiletého Binotta po téměř čtyřech letech ve funkci. Ve vedení automobilky Ferrari panovala velká nespokojenost s tím, že tým prohrál boj o titul mistra světa s Maxem Verstappenem z Red Bullu a rakouskou ekipu neporazil ani v Poháru konstruktérů.

"S lítostí jsem se rozhodl ukončit spolupráci s Ferrari. Opouštím společnost, kterou miluji a jejíž součástí jsem již 28 let. Odcházím ale s klidem pramenícím z přesvědčení, že jsem vynaložil veškeré úsilí, abych dosáhl stanovených cílů. Opouštím sjednocený a rostoucí tým," uvedl manažer.

Za Binottova nástupce označuje tisk o rok staršího Francouze Frédérica Vasseura, který od roku 2017 vede tým Alfa Romeo, dříve fungující pod názvem Sauber. Tuto informaci ale Italská stáj oficiálně nepotvrdila.

Švýcarský rodák Binotto působí ve Ferrari už od roku 1995, začínal jako technik v oddělení motorů, později byl jeho vedoucím a v roce 2016 se stal technickým ředitelem Ferrari. Začátkem roku 2019 vystřídal ve funkci šéfa Scuderie Maurizia Arrivabeneho, který vedl tým čtyři roky.

Ani pod Binottovým vedením Ferrari neukončilo čekání na první jezdecký titul od roku 2007, kdy ho pro slavnou stáj získal Fin Kimi Räikkönen. Jen o rok méně trvá pauza od posledního zisku Poháru konstruktérů.

V uplynulé sezoně obsadilo Ferrari v obou šampionátech druhé místo. Vicemistrem světa se za suverénním Verstappenem stal Charles Leclerc, který po skvělém vstupu do sezony vedl po třech závodech pořadí s náskokem 46 bodů na nizozemského rivala. Nakonec s ním ale prohrál o 146 bodů, když jeho sezonu provázely jezdecké chyby, technické problémy a mnohdy i chybná strategie. V Poháru konstruktérů Scuderia na Red Bull ztratila plných 205 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy