Chorvati zaplavili telefon kanadského brankáře nadávkami, hlásí se k separatistům

Marek Janoš Marek Janoš
29. 11. 2022 11:02
Kanadská jednička v brance Milan Borjan to na fotbalovém mistrovství světa v Kataru po utkání s Chorvatskem pořádně schytala. Jeho telefonní číslo se totiž rozšířilo mezi chorvatskými fanoušky, kteří si s uprchlíkem z bývalé Jugoslávie vyřídili staré účty.
Milan Borjan, brankář kanadské reprezentace, MS ve fotbale 2022
Milan Borjan, brankář kanadské reprezentace, MS ve fotbale 2022 | Foto: Reuters

Borjan uvedl, že někdo před utkáním s Chorvatskem, které Kanada nakonec prohrála 1:4, zveřejnil jeho telefonní číslo a mobil mu zaplavilo přes dva a půl tisíce zpráv s nadávkami. Během zápasu ho také fanoušci soupeře často vypískávali.

Kanadský brankář se narodil v někdejší Jugoslávii ve městě Knin, které je nechvalně proslulé jako jedno z prvních ohnisek střetů mezi Srby a Chorvaty během rozpadu Jugoslávie. Knin nyní leží v Chorvatsku, ale před válkou zde žila početná srbská menšina a i Borjan se narodil srbským rodičům.

Knin byl také hlavním městem takzvané Republiky Srbská Krajina. Separatistický stát v chorvatském vnitrozemí usiloval za války o odtržení od Chorvatska a zanikl až po čtyřech letech bojů, kdy Chorvati Krajinu dobyli v rámci operace Bouře a z území uteklo nebo bylo vyhnáno přes 200 tisíc Srbů.

Borjanova rodina v Kninu žila právě až do operace Bouře (Oluja), kdy utekla do Bělehradu a o pět let později emigrovala do Kanady. 

Fanoušci Chorvatska na stadionu v Dauhá rozbalili transparent s nápisem "Knin 95" a dovětkem "Nic neutíká jako Borjan" na logu výrobce traktorů John Deere. Známé jsou totiž obrázky Srbů ve spěchu opouštějících Krajinu na traktorech a zemědělských strojích po dobytí území Chorvaty.

"Ukazuje to, co je to za primitivy. Není na tom co komentovat. Tito lidé by se měli zaměřit na sebe a své rodiny, protože jsou očividně frustrovaní a přišli si to vybít," komentoval Borjan po utkání fanoušky Chorvatska.

Brankář ovšem Chorvaty popudil už dříve. Od roku 2017 hraje za Crvenou zvezdu Bělehrad. Tedy za největší srbský klub se silným křídlem fanoušků Delije, jejichž součástí jsou i ultranacionalisté. 

Novináři se Borjana dotazovali, jaké je pro něj reprezentovat Kanadu, když se narodil v Chorvatsku. "Je to velká chyba. Řekl bych o sobě, že jsem se narodil v Srbsku, v Dalmácii, ale cítím se jako Kanaďan, protože v této zemi jsem strávil spoustu let," odpověděl.

Nepřímo se tak přihlásil k separatistické Srbské Krajině. Internetem dokonce kolují fotky Borjana v tričku s názvem tohoto někdejšího státního útvaru. Během války docházelo k etnickým čistkám z obou stran. Nejdříve srbští separatisté vyháněli Chorvaty, po jejich porážce zase Chorvaté vyhnali stovky tisíc Srbů, kteří ve vnitřním Chorvatsku historicky žili po staletí.

Každopádně spousty zpráv ani pokřikování chorvatských fanoušků nejspíš žádnou dohru mít nebudou. "Nebudu to dál řešit. Jsou to děti, které nevědí, jak to je a jak to bylo, vypovídá to o nich hodně," prohlásil kanadský brankář a zároveň poděkoval soupeři za podporu: "Děkuju chorvatským hráčům, zachovali se jako gentlemani."

Zastal se ho i chorvatský útočník Bruno Petkovič. "Během mé kariéry jsem byl sám cílem fanoušků soupeře docela často a není to nic příjemného. Je to odvrácená strana fotbalu, člověk toho zažije hodně," řekl. 

Světová fotbalová federace FIFA v úterý oznámila, že kvůli celé události zahájila disciplinární řízení s chorvatským svazem.

Srbové prchající na traktorech z Krajiny:

Video: Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy