Falešné zisky, nelegální provize. Fotbalový Juventus čelí skandálu, Pavel Nedvěd a celé vedení končí

Měli falšovat účetnictví, dokonce brát pochybné provize z hráčských přestupů. Na vedení fotbalového Juventusu padá stín vážných podezření.

Michal MančařMichal Mančař

Pavel Nedvěd, někdejší český reprezentant a hvězda i funkcionář Juventusu

0Zobrazit komentáře

Pozornost většiny fotbalových fanoušků poutá mistrovství světa v Kataru, ti italští ale své zástupce na šampionátu nemají. Smutek z absence reprezentace Itálie nyní znásobí další rána tamějšímu fotbalu. Slavným Juventusem, jehož barvy na hřišti i v zasedacích místnostech hájil Pavel Nedvěd, otřáslo zemětřesení. Údajné nezákonné finanční machinace smetly celé vedení klubu.

Měli vykazovat zfalšovaný zisk. A dokonce brát ilegální provize z hráčských přestupů. Vedení fotbalového Juventusu čelí nesmírně vážným podezřením – a pod tíhou podezření z falšování účetnictví nyní rezignovalo celé představenstvo italského celku. Včetně bývalého nejlepšího českého fotbalisty Pavla Nedvěda a šéfa klubu Andrey Agnelliho. Turínští zástupci nicméně nařčení odmítají.

„Vzhledem k důležitosti právních a účetních otázek členové představenstva usoudili, že bude v nejlepším zájmu zvolit nové vedení, které tyto otázky vyřeší,“ uvádí se v prohlášení Juventusu. Ten byl aktérem obdobné kauzy už loni, pochybné finanční manévry mu nicméně úřady neprokázaly a jeho generalita tak byla letos na jaře zproštěna viny. Už několik týdnů ale čelí novému vyšetřování.

Pokud se nové podezření potvrdí, bude to pro Juventus dvojnásobný problém. Navzdory údajnému ilegálnímu účetnictví totiž tradiční celek není v dobré kondici. Už pět let v řadě je ve ztrátě, loňská sezona pro něj byla s mankem 254 milionů eur (6,2 miliardy korun) nejztrátovější v historii. Žádný z italských fotbalových klubů nebyl ve větším minusu.

Podle italských médií zřejmě dojde k revizi finančních výsledků Juventusu přinejmenším za poslední tři sezony, kdy jeho celková zveřejněná ztráta přesáhla půl miliardy eur, tedy více než 12 miliard korun. Za předpokladu, že turínské vedení uměle navyšovalo hodnotu přestupů a šachovalo s výplatami hráčů, tak skutečná čísla budou ještě červenější.

Nedobré finanční výsledky nicméně sanovala situace na hřišti. Pod vedením prezidenta Andrey Agnelliho, jenž klub převzal v roce 2010, získal devět mistrovských titulů v řadě, naposledy v sezoně 2019/20. Dal tak zapomenout na nejspíš nejtemnější období historie klubu, které jeho vládě předcházelo v roce 2006.

Turínští tehdy hráli hlavní roli v aféře známé jako Calciopoli. Pětice týmů v ní ovlivňovala nasazení rozhodčích do svých utkání, jejich počínání odhalily původně nesouvisející odposlechy. Výsledkem byla vlna tvrdých sankcí, turínskému týmu byl odebrán mistrovský titul a byl přeřazen do nižší soutěže. Přísné postihy čekaly i na AC Milán, Fiorentinu, Lazio Řím a Regginu.

Dnes padesátiletý Pavel Nedvěd tehdy na rozdíl od některých jiných hvězd celek přezdívaný „Stará dáma“ neopustil a vybojoval s ním návrat do první ligy. I díky tomu se v Juventusu stal miláčkem fanoušků. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího evropského fotbalistu za rok 2003 zůstal černo-bílému dresu věrný i po skončení aktivní kariéry v roce 2009, pracoval ve vedení klubu a stal se jeho viceprezidentem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym