Maso se rozmrazí nejlépe ve vodě. Musí se však dbát na její teplotu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mrazene maso
Zdroj: Shutterstock

Každý z nás má nejspíš v mrazáku zásobu masa. Když je ve slevě, koupíme ho víc a často ho zpracováváme až po několika týdnech nebo měsících. Při rozmrazování masa ale spousta z nás postupuje špatně. Chyby, které děláme, přitom mohou uškodit nejen masu, ale i našemu zdraví.

Na první pohled se na rozmrazování masa nedá nic pokazit. Skutečnost je ale jiná, než se zdá. Někdy chceme mít maso k dispozici co nejdříve, protože jsme ho zapomněli vyndat navečer. Rozmrazovat ho ale násilím pod teplou vodou není vůbec dobrý nápad.

Kromě toho dělají lidé i další věci, které ve skutečnosti ubližují nejen samotnému jídlu. To pak ztrácí na hodnotě, především může mít ale neblahý vliv na naše zdraví.

Maso nedávejte do horké vody

Jeví se to jako nejrychlejší způsob. Jen hodinu předtím, než se dáme do vaření, nám dojde, že jsme nevyndali maso z mrazáku. Aby rychleji rozmrzlo, strčíme ho do horké vody, díky které rychleji změkne a je připraveno k použití. To ale podle serveru Jímeto.cz není správně.

Vysoké teploty ve vodě totiž pomáhají s šířením bakterií. Ty se potom mohou z masa dostat do našeho těla, a to i přes dobré tepelné zpracování jídla. Místo teplé vody tak ideálně používejte studenou. To sice bude trvat déle, ale vyhnete se zdravotním problémům.

Nerozmrazujte ho při pokojové teplotě

Pokud maso vyndáte a necháte ho jen tak na kuchyňské lince, aby povolilo, rozhodně to není správné. Zmrazené potraviny jsou chráněny nízkou teplotou. Stoupne-li ale teplota nad 4 °C, mohou se bakterie, které byly přítomné již před zmrazením, začít množit, upozorňuje The Kitchn.

Právě i z tohoto důvodu je jediným způsobem, jak správně maso rozmrazit, jeho položení do studené vody. Ta by se měla navíc každých 30 minut vyměňovat, dokud nebude maso měkké.

Platí tedy, že maso se rozmrazí nejlépe ve vodě. Musí se však dbát na její teplotu.

Nerozmrazujte maso v mikrovlnné troubě

Pokud se rozhodnete maso rozmrazit v mikrovlnné troubě, musíte si uvědomit jedno: maso se bude rozmrazovat velmi nerovnoměrně. Zatímco uvnitř tak bude ještě stále tvrdé jako kámen, některé jeho části se mohou začít vařit. Ani to tak není úplně správným způsobem, jak ho připravit k následnému zpracování.

Maso byste neměli v mrazáku nechávat déle než několik měsíců. Například drůbež, králičí maso nebo treska vydrží v mrazáku v té nejlepší kondici zhruba půl roku.

Tučnější druhy, jako jsou hovězí, vepřové, losos nebo kapr, spotřebujte ideálně do tří měsíců.

Zdroj: Lifehacks, The Kitchn, Tasting Table, Jímeto.cz

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články