Hlavní obsah

Čaputová vyjádřila obavy o demokracii na Slovensku

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že ve společnosti je oslabována důvěra ve stát, a vyjádřila obavy o demokracii na Slovensku. „Pokud tuto situaci nedokážeme zvrátit, je důvod se obávat o podobu demokracie a další vývoj společnosti,“ uvedla hlava státu ve zprávě o stavu republiky, kterou v úterý přednesla před poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila 16. listopadu 2022 kytici k památníku sametové revoluce na Národní třídě.

Článek

Čaputová konstatovala, že pokud se demokracie nebude chránit, může být současná generace poslední, která ji zažije. Prezidentka upozornila na zvyšující se sociální napětí, jež může vést k destabilizaci a postupné radikalizaci společnosti.

„Zřejmě se shodneme, že když je společnost chudá, tak je nesoudržná a frustrovaná. Narůstá v ní nespokojenost a zvyšuje se sociální napětí,“ uvedla Čaputová.

K předčasným volbám

Slovenská prezidentka konstatovala, že vládní koalice v současnosti nemá většinu v parlamentu. „Vytrácí se autorita státu a autorita demokracie. Pokud to vládní koalice nedokáže zvrátit, hrozí nám, že politická krize přeroste do vážné krize demokracie. V takovém případě bude lepší umožnit občanům opětovně si vybrat své volené zástupce,“ zdůraznila.

K válečnému konfliktu na Ukrajině Čaputová uvedla, že Rusko se stalo největší bezpečnostní hrozbou v Evropě. „Naším zájmem je obnovení míru co nejdříve. Mír však musí být spravedlivý a vydrží pouze tehdy, pokud bude respektováno právo států na jejich suverenitu, územní celistvost a jejich právo vybrat si vlastní směřování,“ dodala hlava státu.

Čaputová také upozornila, že Slovensko je cílem hybridní války, která má vést k podkopání důvěry v demokracii, vytrhnutí Slovenska z politického Západu a k návratu země opět pod ruskou sféru vlivu.

Téměř třetina Slováků by chtěla žít v socialismu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám