Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival Metronome Prague ohlásil na příští rok dva headlinery: Editors a White Lies

White Lies foto: Charles Cave

Mezi hvězdami šestého ročníku Metronome Prague, který se uskuteční 22.–25. 6. 2023 na pražském Výstavišti, vedle francouzských M83 zazáří britské formace Editors a White Lies. První zmíněná zde odehraje svůj první pražský open-air koncert.
  15:00

Editors jsou čtyřčlenná alternativní kapela z Birminghamu, založená v roce 2002. Hvězdnou kariéru skupiny odstartoval hned první singl Bullets, vydaný v roce 2005. O dva roky později vystoupili jako jeden z headlinerů na obřím festivalu Glastonbury a coby předkapela absolvovali s R.E.M. jejich evropské turné.

Za debutové album The Back Room byli Editors v roce 2006 nominováni na Mercury Prize, jejich druhý počin An End Has a Start obsadil první místo v britské i americké hitparádě alb. Celkem jejich diskografie čítá osm dlouhohrajících titulů.

White Lies nepatří ke kapelám s dlouhou historií, skupinu založili v roce 2007 zpěvák a kytarista Harry McVeigh, baskytarista Charles Cave a bubeník Jack Lawrence-Brown. Jejich kariéru nastartovalo debutové album To Lose My Life z roku 2009. Ve Velké Británii se dostalo na první místo hitparád.

Do dnešních dnů vydali celkem šest alb, zatím poslední letos pod názvem As I Try Not to Fall Apart. Na Metronome Prague 2023 pod širým nebem představí nové album, které slibuje strhující kombinaci kytar a elektroniky.

„Ročník 2022 se vzdaluje a 2023 se přibližuje. Máme radost, že postupně potvrzujeme hudební program, který potěší spoustu příznivců. Byť je jisté, že budeme muset vstupenky výrazně zdražit s ohledem na náklady a celkovou situaci, přichystali jsme nyní do prodeje tři tisíce vánočních vstupenek za cenu stále co nejvstřícnější. Jsme již nyní přesvědčeni, že zážitek s názvem Metronome Prague 2023 udělá o letošních Vánocích radost spoustě z vás,“ říká organizátor David Gaydečka.

Metronome Prague 2023 nabídne 8 samostatných scén s více než 50 hudebními projekty čítajícími přes 300 umělců, kteří na nich vystoupí. Festival se opět uskuteční v areálu Výstaviště Praha a kromě kvalitního programu nabídne svoje tradiční konstanty: návštěvnický komfort, dostatek míst k sezení, chill-out zóny či bohatou gastronomii.

Autor: