Azu po tatarsku: Zkuste variabilní a na přípravu nenáročné jídlo, které se nemusí konzumovat jenom s rýží

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
azu po tatarsku
Zdroj: Shutterstock

O receptu na azu po tatarsku jsem se doslechla teprve nedávno, jakmile jsem ale pokrm poprvé ochutnala, bylo mi jasné, že to rozhodně nebylo naposledy. Pokud na první pohled jídlu nevěříte tak, jako jsem nevěřila i já, uvařte si ho doma a dejte mu šanci. Uvidíte, že nebudete litovat.

Jde vlastně o ragú připravené ze zadního hovězí, ke kterému se přidá kyselá okurka. Někdy se používá také maso skopové.

„Troufám si prohlásit, že azu je pokrm známý všem obyvatelům bývalého Sovětského svazu. Azu je pokrm z tatarské kuchyně,“ píše podle serveru Maková panenka estonská socioložka a blogerka Pille Petersoo.

U nás se o azu zmiňuje poprvé kuchařka 100 + 1 specialit z masa z roku 1979. Právě v ní se toto tatarské jídlo objevilo, tehdy se o něm hovořilo jako o masu podávaném s rýží. V dnešní době je možné k azu podávat ale také nudle nebo hranolky.

Delší příprava přináší ovoce

Azu po tatarsku není na přípravu sice nijak náročné jídlo, potřebujete ale poměrně dost času. Nicméně právě poctivé zpracování masa, na které potřebujete tolik času, zajistí dokonalý výsledek.

Na azu budete potřebovat kilo hovězího masa, máslo, větší cibuli, plechovku rajčatového protlaku, 6 kusů nakládaných okurek, litr masového vývaru, hladkou mouku, sůl a pepř.

Maso si nakrájejte na nudličky, opepřete, osolte a naložte do oleje, kde ho nechte odležet. Ideálně alespoň hodinu, klidně ale můžete nechat směs v ledničce i přes noc. Poté nudličky zprudka opečte na másle, vyjměte je z pánve a ve výpeku osmahněte cibuli.

Pak přidejte cukr, nechte vše zkaramelizovat. Následně přidejte protlak a vše zarestujte. Nakonec směs podlijte vývarem, vraťte maso a vše pod pokličkou duste doměkka. Přidat můžete i bobkový list, ten chuť masa ještě zjemní.

V misce si pak rozmíchejte rozpuštěné máslo a hladkou mouku, touto směsí nakonec omáčku zahustěte. Následně přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky, vše podle chuti osolte a opepřete a ještě pět minut povařte. Podle chuti můžete přidat i trochu sójové omáčky a chilli.

Celý pokrm se podává nejčastěji s rýží, zdobí se pak ještě nakrájenou kyselou okurkou. Někteří lidé ho ale milují také s hranolkami, bramborami nebo čínskými nudlemi. Azu je poměrně univerzální pokrm, který se dá konzumovat prakticky s čímkoli.

Zdroj: OnlyU, Maková panenka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články