Orbán namíchal Evropě výbušný koktejl trpělivosti. Zbývá šalamounské řešení, říká novinářka Šafaříková

Velkouherská šála na fotbalovém zápase nebo oficiální návštěva íránského ministra zahraničních věcí. Maďarský prezident Viktor Orbán dráždí Evropskou unii nejedním „detailem“. Nejvíce však svojí blokací 18 miliard určených Ukrajině. Zpravodajka v Bruselu Kateřina Šafaříková v audiozáznamu ještě přiblíží problémy belgické komunity s marockými kořeny i to, jak v Belgii slaví advent.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Evropská komise tento týden vydá doporučení členským státům Evropské unie, jak naložit s vyplácením peněz z evropských fondů v případě Maďarska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: novinářka Kateřina Šafaříková. Moderuje Zita Senková

„Maďarsko totiž z řady obálek ještě nedostalo žádné peníze kvůli tomu, že současná maďarská vláda dlouhodobě decimuje stav maďarské demokracie, a není jisté, že by peníze neskončily v kapsách Fideszu,“ přibližuje zpravodajka v Bruselu Kateřina Šafaříková.

Právě kvůli tomu ale maďarský prezident Viktor Orbán blokuje osmnáctimiliardovou půjčku Ukrajině potřebnou mimo jiné na výplaty zdravotníkům, úředníkům a vojákům.

„K vyplacení 18 miliard eur je potřeba jednomyslný souhlas všech členských zemí. Viktor Orbán ale souhlas dát nechce, čímž vydírá zbytek Unie, aby souhlasila s penězi pro Maďarsko,“ dodává novinářka.

Aby se Brusel nažral?

Situace mezi Maďarskem a Evropskou unií je, zdá se, patová. Evropské komisi zbývá podle Šafaříkové jediné šalamounské řešení.

„Zřejmě bude uznáno, že Maďarsko nějaké pokroky, reformy a podmínky splnilo. Do jaké míry ale jde o opravdovou systémovou změnu, anebo jenom nějaký fíkový list, aby se takříkajíc Brusel nažral, ale Orbánova téměř absolutní moc zůstala celá, o tom právě panují spory,“ vysvětluje zpravodajka.

Exvelvyslanec Varga: Orbán provokuje Evropskou unii. Nejde mu o Velké Maďarsko, ale o peníze a moc

Číst článek

S velkou pravděpodobností ale evropští úředníci přislíbí zadržované peníze Maďarsku vyplatit, budou ovšem za to požadovat splnění dalších podmínek. Do jaké míry budou s návrhem takového řešení souhlasit členské státy, je ale otázka.

„Velmi bude záležet na českém ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi, jak se mu podaří debatu ukoulet, protože na jedné straně jde o hodně peněz pro Maďarsko, které je normální funkční zemí, která není ve válce, a na druhé straně je 18 miliard eur pro Ukrajinu, která naopak ve válce je a která ty peníze velmi urgentně potřebuje.“

My jsme úkol splnili...

Nervózní z tvrdohlavého Maďarska ale není jen Evropská unie a postižená Ukrajina, ale také Spojené státy americké. „Zmíněných 18 miliard eur je totiž jenom polovina toho, co Ukrajina na zajištění provozu svého státu na celý příští rok potřebuje. Druhou polovinu už dodaly Spojené státy americké.“

Írán podle médií přesune výrobu svých dronů do Ruska. Země se na tom dohodly už na začátku měsíce

Číst článek

Americký prezident Joe Biden a další zástupci americké administrativy se tedy teď zcela logicky ptají, kdy svůj úkol splní i Evropa.

„Celková netrpělivost s Orbánem tak skutečně narůstá. Kromě vlastní blokace důležité půjčky pro Ukrajinu Orbán totiž neváhá dráždit své evropské kolegy mnoha v uvozovkách detaily. Šála byla jen třešničkou na dortu. Důležité je, že do Maďarska teď přijede na oficiální návštěvu íránský ministr zahraničních věcí,“ upozorňuje Šafaříková.

Obě dvě země se při tom baví o spolupráci. „Přestože je Írán sankcionován Západem a přestože se Írán prokazatelně podílí na válce proti Ukrajině. Viktor Orbán se ale s tímto, jednoduše řečeno, nepřítelem začal kamarádit. Jde samozřejmě o provokaci určenou hlavně domácímu publiku, ale toto všechno dohromady vytváří velmi výbušný koktejl trpělivosti...,“ uzavírá Kateřina Šafaříková.

Zita Senková, opa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme