Hlavní obsah

Francouze vyhodili z práce, protože nebyl zábavný. Nyní vysoudil odškodné

Kasační soud dal na začátku listopadu za pravdu muži, který byl před sedmi lety vyhozen z konzultační firmy, protože s ním nebyla dostatečná zábava. Podle firmy se mimo jiné odmítal účastnit firemních večírků, což se neslučovalo s přístupem, který chtěla firma razit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soud uvedl, že nezřízené opíjení spojené v případě firmy i s prvky šikany a promiskuity se neshoduje s právem zaměstnance na důstojnost a soukromí, a nařídil firmě uhradit odškodné.

Celý případ začal v roce 2015. Společnost Cubik Partners je pařížská konzultační forma, která poskytuje poradenství ohledně managementu a poskytuje i školení pro své klienty.

Jak uvádí server deníku The Telegraph, firma slibuje „učinit management lidštějším a trvale zvýšit jeho výkonnost“.

Auditor přišel na firemním večírku o část hlavy. Teď žaluje svého zaměstnavatele

Koktejl

Ve firmě v té době působil i pan T. (jeho celé jméno nebylo zveřejněno). Ten nenavštěvoval večírky a další akce, které měly stmelit týmového ducha a ukázat klientům, jak být „zábavný a zároveň profesionál“.

Pan T. se těchto akcí odmítl účastnit s odůvodněním, že jeho definice „zábavy“ se liší od představy, kterou má firma. Před soudem později dodal, že se cítil oprávněn odmítnout „nepřijatelné chování a firemní politiku založenou na účasti na různých excesech“.

Šéfové firmy proto pana T. obvinili z toho, že je suchý a nudný, špatně se s ním proto pracuje a neumí naslouchat. V roce 2015 ho propustili z důvodu „profesních nedostatků“ a nedostatku týmového párty ducha, který firma tolik prosazovala.

O celkové výši odškodného soud ještě rozhodne

Pan T. se rozhodl se proti vyhazovu bránit soudní cestou. Po dlouhých sedmi letech případ dospěl až před kasační soud (nejvyšší odvolací soud ve Francii), který dal vyhozenému zaměstnanci za pravdu.

Soud poukázal na to, že „nucená účast na seminářích a pitkách na konci týdne, které často končí nadměrnou konzumací alkoholu“, není pro každého.

Stejně tak není pro každého považovat za zábavu praktiky končící promiskuitou, šikanou a nabádáním k zapojení do různých forem excesů a přestupků, poukázal soud.

Z odůvodnění soudu si lze asi představit, jak takové večírky propagující „polidštění managementu“ probíhaly.

Soud dále uvedl, že firmou propagovaná „zábavná a profi“ kultura ve skutečnosti vedla k ponižujícím praktikám týkajícím se soukromí zaměstnanců.

Proto bylo nařízeno společnosti Cubik Partners, aby panu T. zaplatila odškodné ve výši 3000 eur (zhruba 73 tisíc korun).

Částka ale ještě nemusí být konečná. Za vzniklou škodu požadoval pan T. odškodné v celkové výši 461 tisíc eur (zhruba 11 milionů korun). O tomto požadavku rozhodne soud až v příštích dnech.

Číňan zažaloval nevlastního syna o peníze, které do něj investoval

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám