Hlavní obsah

Modul Orion vytvořil nový rekord ve vzdálenosti od Země. Překonal Apollo 13

Modul Orion se na své oběžné dráze kolem Měsíce dostal v pondělí 28. listopadu do bodu vzdáleného 434 523 kilometrů od Země. Jde o rekord, protože žádná jiná kosmická loď postavená pro budoucí lidskou posádku se od nás zatím nedostala tak daleko. Plavidlo se navíc v ten okamžik nacházelo 64 374 km za odvrácenou stranou Měsíce, doplnila zpravodajská stanice CNN.

Záznam: Vesmírná loď Orion vstupuje na oběžnou dráhu Měsíce.Video: NASA TV

 
Článek

V pondělí rekord ohlásili zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

„V sobotu Orion nejprve překonal původní vzdálenostní rekord pro misi s kosmickou lodí určenou k přepravě lidí do hlubokého vesmíru. Předchozí rekord stanovila mise Apollo 13 v roce 1970. Tehdejší mise, při které byli skutečně lidé na palubě, dosáhla maximální vzdálenosti 400 171 kilometrů od naší domovské planety,“ shrnul podle agentury Reuters šéf NASA Bill Nelson.

Tento rekord byl tedy překonán v sobotu a v pondělí byl potvrzen ten finální, resp. maximální vzdálenost Orionu od Země.

Kosmická loď Orion odstartovala do vesmíru 16. listopadu pomocí nosné rakety Space Launch System (SLS), a to v rámci testovací mise Artemis 1.

Odstartovala raketa k Měsíci, NASA ukázala naši planetu z paluby Orionu

Věda a školy

Loď Orion pak vstoupila na cílovou oběžnou dráhu kolem Měsíce v pátek 25. listopadu.

Kosmická loď Orion je už na oběžné dráze kolem Měsíce

Věda a školy

Než se tři metry vysoký Orion, který mohou při budoucích misích obývat až čtyři astronauti (nyní jsou na palubě tři figuríny), dostal na vzdálenou orbitu, podnikl i motorický manévr, během kterého se naopak prosmýkl velmi blízko nad lunárním povrchem.

Modul minulý týden při své plánované trajektorii zdárně obletěl odvrácenou stranu naší přirozené družice a k jejímu povrchu se přiblížil na zhruba 130 kilometrů.

Orion prosvištěl pouhých 130 kilometrů od měsíčního povrchu

Věda a školy

Povede se přistání na Zemi?

V těchto dnech inženýři NASA testují systémy či schopnost pohonu udržet přesný kurz kosmické lodě. Cílem je ověřit, zda loď bude schopná dopravit astronauty na Měsíc a pak zpět na Zemi.

Cílem testovací mise Orionu je zkrátka plně ozkoušet všechno - od rakety a modulu přes fungování řídícího střediska na Zemi po dopady na budoucí posádku. Systémy plánuje NASA zatížit na maximum a v rámci testu získat poznatky o odolnosti tepelného štítu Orionu. Vyzkouší si také vylovení modulu po dopadu do oceánu.

Vzdálenostní rekord Apolla 13 byl překonán v sobotu 26. listopadu ve 14:40 SEČ.

Jestliže nepilotovaná mise proběhne správně, modul dopadne do Tichého oceánu 11. prosince. Návrat Orionu na Zemi bude nejkritičtější částí testovací mise. Do pozemské atmosféry modul vstoupí rychlostí 3000 km/h. Ochranný štít bude muset vydržet teplotu až 3000 stupňů Celsia.

Pokud vše i nadále půjde podle plánu, loď s posádkou by mohla při misi Artemis II obletět Měsíc v roce 2024, přičemž NASA plánuje, že v rámci mise Artemis III do konce roku 2025 na povrchu Měsíce přistanou již dva lidé. Program Artemis má zajistit nejen návrat astronautů na Měsíc, v jeho rámci by se též měla založit dlouhodobá lunární kolonie jako odrazový můstek pro budoucí lety na Mars.

Start nejsilnější rakety poškodil odpalovací rampu. Utrhl dveře od výtahů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám