Hlavní obsah

Z kosmodromu v poušti Gobi odstartovala raketa k čínské orbitální stanici

– Peking

Z kosmodromu v poušti Gobi odstartovala v úterý čínská vesmírná loď Šen-čou 15 se tříčlennou posádkou na palubě. Míří k čínské vesmírné stanici na oběžné dráze Země, kde vystřídá tři kosmonauty, kteří jsou na stanici od letošního června. Završí tím rovněž poslední fázi konstrukce čínské vesmírné stanice, informovala agentura Reuters s odkazem na čínská státní média.

Foto: Li Gang, ČTK/AP

Start rakety Dlouhý pochod 2F s lodí Šen-čou 15 se třemi kosmonauty na palubě.

Článek

Mise lodi Šen-čou 15 odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan ve 23:08 místního času (16:08 SEČ). Do vesmíru ji vynesla raketa Dlouhý pochod 2F.

Posádce velí 57letý Fei Ťün-lung, veterán mise Šen-čou 6 z roku 2005. Jeho kolegové Teng Čching-ming a Čang Lu se do vesmíru vydávají poprvé. Trojice z lodi Šen-čou 15 stráví šest dní se třemi astronauty, kteří se po skončení své šestiměsíční mise vrátí na Zemi.

Jak na svém Twitteru upozornil před startem rakety specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze, bude to poprvé, co bude na čínské vesmírné stanici šest kosmonautů, a zároveň bude i poprvé šest občanů ČLR najednou na oběžné dráze.

Na konci října se k čínské stanici připojil třetí a poslední modul, což je jeden z posledních kroků ve více než desetiletém úsilí Číny o udržení stálé přítomnosti na orbitě. Stanice po připojení vesmírné lodi dosáhne maximální velikosti, na které zůstane do odletu současné posádky.

Stanice má fungovat 15 let

Dokončení první čínské vesmírné stanice, jejíž životnost Peking plánuje až na 15 let, bude milníkem v ambicích Číny na nízké oběžné dráze Země.

Stárnoucí Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), kterou spravuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), by mohla ukončit provoz do konce tohoto desetiletí.

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung (Nebeský palác) vzniká bez pomoci jiných států. Čína se na projektu ISS nepodílí kvůli nesouhlasu Spojených států, kterým se nelíbí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo čínské komunistické strany.

Čínský modul „Snění o nebesích“ úspěšně zakotvil na oběžné dráze

Věda a školy

Zaparkování na orbitě dvě hodiny po startu. Čínská loď překonala rekord Sojuzu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám