V sídle tokenové firmy Xixoio v Praze podle médií zasahovala policie, zadržela dva její představitele

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze v úterý zasahovala policie. Policisté si vyžádali dokumenty od představitelů firmy, uvedl server Seznam Zprávy. Podle serveru HN.cz policisté také zadrželi hlavní představitele firmy. Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej médiím pouze potvrdil, že se provádějí úkony trestního řízení. Blíže zásah nekomentoval.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:37 29. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie, ilustrační foto

Policisté si podle médií vyžádali dokumenty od představitelů společnosti | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Policisté přišli podle médií do libeňských kanceláří firmy Xixoio. „Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč,“ řekl Seznam Zprávám menšinový akcionář firmy Jiří Machalický.

Server HN.cz uvedl, že při zásahu byli zadrženi zakladatel a majitel Xixoio Richard Watzke a ředitel firmy Henry Ertner. Představitelé firmy na dotazy nereagovali.

Investoři žalují Muska o 258 miliard dolarů kvůli dogecoinu. Využíval pyramidové schéma, tvrdí

Číst článek

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že Národní centrála proti organizovanému zločinu dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ sdělil serverům mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Ibehej.

To samé Ibehej řekl Radiožurnálu, což na místě potvrdil reportér Českého rozhlasu Tomáš Maleček. Podle něj se ještě v 18 hodin v budově svítilo a zásah stále ještě probíhal. 

Vraování před investicemi

Podle HN.cz se detektivové zajímají o některé finanční operace, při kterých byly z Xixoio přesunuty na soukromé účty desítky milionů korun.

Xixoio nabízí investice do takzvaných digitálních tokenů. „Xixoio emituje digitální aktiva (tokeny) vázané na reálná aktiva (firmy, nemovitosti, stroje atd.) a tyto tokeny zapisuje na blockchain. Můžete si to představit trochu jako digitální akcie firmy,“ píše společnost na svém webu.

Před rokem Česká národní banka varovala veřejnost před investicemi do tokenů a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené nebo alespoň zčásti regulované.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme