Hlavní obsah

S podporou NATO Rusko porazíme, věří šéf ukrajinské diplomacie

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý požádal o rychlejší dodávky zbraní a generátorů. Zároveň se nechal slyšet, že pokud Severoatlantické aliance v podpoře nepoleví, Ukrajina Rusy nakonec porazí. Šéf NATO Jens Stoltenberg slíbil, že Aliance bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Dokázali jsme, že můžeme porazit Rusko, dokázali jsme, že můžeme vyhrát společně v zájmu celého euroatlantického světa,“ uvedl na společném vyjádření pro média Kuleba.

„Rychleji, rychleji, rychleji,“ podotkl také s tím, že to je přesně to, co teď Ukrajina potřebuje, ať už jde o dodávky zbraní, či generátorů.

„Jsme všichni šokováni útoky na ukrajinská města a ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Putin se snaží Ukrajince připravit o vodu, elektřinu, topení, světlo. Používá zimu jako zbraň,“ řekl Stoltenberg. O to důležitější je podle něj Ukrajinu podporovat.

„Neustoupíme,“ dodal generální tajemník. Pokud by totiž Rusko, které Ukrajinu napadlo v únoru, uspělo, stal by se celý svět podle něj nebezpečnějším a zranitelnějším.

Ministři zahraničí NATO v úterý také v Bukurešti podle agentury Reuters potvrdili závěry summitu NATO z roku 2008, které počítají s tím, že se Ukrajina časem může stát členskou zemí. Žádné konkrétní kroky ale od té doby Aliance v tomto ohledu nepřijala.

Nebyl v tom úmysl, Ukrajina jen bránila své území, uvedl šéf NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám