1998: Co se stalo s Ronaldem v den finále? Po křečích upadl do bezvědomí, přesto hrál

Novináři byli v šoku. V brazilské sestavě pro finále fotbalového mistrovství světa v roce 1998 chyběl Ronaldo, největší hvězda týmu. Bez jakéhokoli vysvětlení. Nakonec byl dopsán na soupisku těsně před soubojem o zlato, ale podal mdlý výkon a Francie vyhrála 3:0. Co se stalo, nechtěli Brazilci dlouho prozradit. Kolovala řada divokých spekulací o otravě, kolapsu či obřím úplatku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronaldo na mistrovství světa ve Francii 1998

Ronaldo na mistrovství světa ve Francii 1998 | Zdroj: Profimedia

„Kolega Ray Stubbs si všiml Pelého v komentátorské kabině. Zaběhl za ním. Ale Pelé jen rozhodil ruce a říkal, že nic neví,“ vyprávěl komentátor BBC John Motson.

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

Novináři se po sobě zmateně dívali. Nikdo nevěděl, co se děje? Do výkopu finále na světovém šampionátu ve fotbale v roce 1998, kde se utkali obhájci titulu z Brazílie s domácími Francouzi, zbývaly desítky minut.

A v brazilské sestavě chyběl nejlepší hráč, útočník Ronaldo, v jednadvaceti letech podle FIFA dvojnásobný fotbalista roku. Brazilci se navíc nepřišli rozcvičit před zápasem na trávník. Bylo jasné, že se děje něco velmi neobvyklého.

Pár minut před začátkem duelu ale brazilský trenér Mario Zagallo dopsal Ronalda na soupisku. Hvězdný útočník nastoupil v základní jedenáctce, ale jeho výkon nebyl valný. Francie i díky dvěma brankám Zinedina Zidana vyhrála 3:0 a na Champs-Élysées propukly mohutné oslavy.

V Brazílii zavládlo rozčarování, podivné události a roli lidí od sponzorské firmy, kteří byli prakticky součástí realizačního týmu, prověřovala parlamentní komise. Fotbalisté zákonodárcům popsali, že Ronalda postihl záchvat.

„Po obědě v den zápasu, když byl čas na spánek, mě postihly křeče,“ tvrdil v roce 2014 pro BBC Ronaldo, který byl podle spoluhráčů během celého mistrovství ve velkém stresu. „Doktor mi pak řekl, že jsem na tři až čtyři minuty ztratil vědomí.“

Spolubydlící Roberto Carlos vyděšeně volal týmového lékaře. „Ronaldo měl z finále velké obavy. Tlak ho drtil a on plakal,“ popisoval Carlos.

Týmový lékař rozhodl, že Ronaldo nebude večer hrát, a odjel s ním do nemocnice. Zaražení Brazilci seděli v hotelové jídelně. „Místo obvyklého ruchu bylo ticho,“ líčil brankář Dida.

Zajímavosti MS ve Francii

  • Šampionátu ve Francii v roce 1998 se účastnilo poprvé 32 týmů a turnaj trval rekordních 32 dní.
  • Domácí Francie vyhrála poprvé titul mistrů světa, stala se tak sedmou zemí, které se to podařilo.
  • Losování skupiny proběhlo poprvé na stadionu a sledoval ho podle odhadů až bilion televizních diváků po celém světě. V roce 2018 přiznal Michel Platini, že los nebyl férový, že ho pořadatelé „ohnuli“ tak, aby se Francie střetla s Brazílií případně až ve finále.

Ronaldo v nemocnici podstoupil řadu vyšetření, nic ale neodhalila. „Dělali mi všechny možné testy, ale na nic nepřišli. Jako by se nic nestalo.“ Před tím, ani potom se Ronaldovi, který už v té době hrával velké zápasy v Evropě, nic podobného nestalo.

Na stadion se brazilský útočník dostal až těsně před zápasem, a i když se trenérovi Zagallovi nechtělo, nakonec Ronalda do zápasu nasadil. „Říkal jsem, že přece není možné, abych nehrál,“ vzpomínal kanonýr Ronaldo.

Na nasazení největší hvězdy do utkání tlačil jak šéf brazilského fotbalového svazu, tak zástupci sponzora, jehož tváří Ronaldo byl.

Dodnes není jasné, co zdravotní komplikace vyvolalo. Což dává prostor řadě divokých teorií od chybné medikace brazilských doktorů, kteří léčili útočníkovo koleno, přes záhadnou otravu po milionový úplatek pro celý brazilský fotbal za to, že nechá domácí Francii vyhrát.

Ronaldo si spravil chuť o čtyři roky později, kdy ve finále světového šampionátu v roce 2002 dal dva góly a Brazílie vyhrála titul. Před zápasem si ale raději šlofíka nedal. „Bál jsem se, že se to stane znovu,“ přiznal.

Sestřih finálového zápasu:

Martin Prachař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme