Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci budou mít příští rok na maturitu více času

– Praha

Ukrajinští uprchlíci, kteří budou příští rok v Česku maturovat, dostanou na písemnou a praktickou část zkoušky o 25 procent více času. Prodlouží se jim i doba na přípravu k ústní zkoušce – s výjimkou maturity z cizího jazyka. U testu a ústní zkoušky z češtiny budou moct použít Pravidla českého pravopisu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Opatření k maturitní zkoušce pro žáky, kteří jsou cizinci s dočasnou ochranou, zveřejnilo ministerstvo školství (MŠMT).

K 30. září bylo podle úřadu v maturitních oborech v posledním ročníku 25 azylantů, tedy studentů s doplňkovou či dočasnou ochranou.

K úpravě přistoupilo ministerstvo proto, že nynější pravidla jsou nastavena na cizince, kteří se vzdělávali alespoň čtyři roky v přecházejících osmi letech před zkouškou ve škole mimo území České republiky. Situace válečných uprchlíků z Ukrajiny je však podle resortu zcela odlišná.

Ministerstvo chce upravit jednotné přijímačky na SŠ pro cizince. Nyní jsou „příliš přísné“

Věda a školy

„Pokud by se postupovalo podle běžných pravidel pro uzpůsobení podmínek, která jsou vzhledem k uvedenému obecně nedostatečná, hrozila by vysoká neúspěšnost žáků cizinců u maturitní zkoušky, a to nikoli pro zvládnutí odborné složky vzdělávání, ale kvůli krátkému času na ovládnutí českého jazyka na vysoké úrovni,“ uvedlo MŠMT.

„To by ztížilo přístup cizincům na trh práce nebo k dalšímu vzdělávání pouze z důvodu potřeby delšího časového úseku pro znalost českého jazyka v potřebné úrovni,“ dodalo.

Ukrajinští uprchlíci budou mít o 25 procent delší čas na písemnou zkoušku a na praktickou zkoušku školní, tedy profilové části maturity.

Přitom platí, že délku písemné zkoušky a praktické zkoušky stanovuje ředitel školy. Na ústní zkoušku před maturitní komisí se budou moci připravovat 30 minut. Běžně je na přípravu určeno 15 až 20 minut.

Písemná práce z českého jazyka a literatury, kterou budou v roce 2023 ukrajinští uprchlíci skládat, bude muset být dlouhá alespoň 200 slov. Standardně je minimum 250 slov.

V seznamu literárních děl k maturitě musí mít utečenci nejméně 15 literárních děl místo obvyklých 60. Podle ministerstva mohli ukrajinští uprchlíci k četbě literárních děl zejména českých autorů využívat pouze poslední ročník vzdělávání, a proto se úřad rozhodl pro ně požadovaný počet děl snížit.

Kopie dokladů či čestné prohlášení

Ukrajinští uprchlíci mohou v přihlášce k maturitní zkoušce k jarnímu nebo podzimnímu zkušebnímu termínu v příštím roce nahradit úředně ověřené kopie dokladů o vzdělání mimo území Česka čestným prohlášením, pokud doklady nemají.

Umožňuje to zákon o opatřeních ve školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Dokumenty je třeba střední škole doložit u jarního zkušebního období do letošního 14. prosince a u podzimního zkušebního období do 25. června 2023.

Kontrola v Cermatu potvrdila chyby v hospodaření. Pokuty ani sankce se nevymáhaly

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám