Hlavní obsah

Poslanci schválili výcvik ukrajinských vojáků v ČR

Poslanci v úterý podpořili výcvik ukrajinských vojáků v České republice. Konat by se měl do konce příštího roku v pěti čtyřtýdenních turnusech. Účastnit se ho má až 800 vojáků.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Prioritou je pomoc s výcvikem ukrajinských vojáků, a to v zájmu úspěšného boje proti ruskému agresorovi,“ představila na plénu návrh ministryně Černochová.

Výcvik Ukrajinců by se měl v Česku konat podle vládního návrhu do konce příštího roku v pěti čtyřtýdenních turnusech, každého by se mohlo zúčastnit až 800 vojáků. Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády, výhledově však bude převeden pod asistenční misi EU.

Česko do ní podle návrhu vyčlení 55 lidí, mohli by působit v jakémkoli členském státu ve velitelských strukturách, případně na pozicích instruktorů.

Ukrajinci předají Čechům své vlastní zkušenosti

„Při výcviku vojáků získá i naše armáda zkušenosti od Ukrajinců. Budeme získávat informace přímo od ukrajinských zástupců. Budeme lépe vědět, jak Rusové bojují a jaké mají slabé a silné stránky. To myslím, že většina z nás ocení,“ prohlásila na plénu Černochová.

Součástí návrhu bylo i vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku.

Ukrajinští vojáci se zúčastní výcviku v ČR, náklady činí téměř miliardu korun

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám