Senegal zdolal Ekvádor 2:1 a postoupil do osmifinále. Rozhodující gól dal Koulibaly

Fotbalisté Senegalu porazili na mistrovství světa v Kataru Ekvádor 2:1 a po dvaceti letech jsou podruhé v osmifinále světového šampionátu. V zápase skupiny A v Dauhá poslal africký tým do vedení ve 44. minutě Ismaila Sarr z pokutového kopu. Po změně stran vyrovnal Moisés Calcedo, ale už o dvě minuty později vrátil Senegalu vedení kapitán Kalidou Koulibaly svým prvním gólem v reprezentaci.

Dauhá (Aktualizováno: 19:50 29. 11. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kalidou Koulibaly slaví gól na 2:1

Kalidou Koulibaly slaví gól na 2:1 | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Senegalci obsadili v tabulce druhé místo a budou hrát v neděli s vítězem skupiny B, tedy s jedním z trojice Anglie, Írán a USA, kterého určí úterní večerní zápasy.

Během příprav mistrovství světa v Kataru zemřelo 400 až 500 dělníků, přiznávají pořadatelé

Číst článek

Ekvádorský trenér Gustavo Alfaro se z porážky jen těžko vzpamatovával. „Je to pro nás pro všechny tvrdá rána a cítíme velkou frustraci. Hlavně v prvním poločase jsme to nebyli my. Pořád jsme se honili za míčem, místo abychom ho drželi, a to není náš obvyklý styl. Druhý poločas byl excelentní, ale v rozhodujících okamžicích jsme chybovali,“ řekl Alfaro.

Kouč udělal dvě změny v sestavě, do zálohy přišli Franco a Gruezo místo Poroza a Méndeze, potrestaného za dvě žluté karty. Tah mu ale příliš nevyšel a oba nováčky už o poločase z trávníku stáhl. Senegal vyměnil tři hráče středové řady včetně nejlepšího střelce týmu Diédhioua a k debutu v základní sestavě na šampionátu vyběhli Ciss, Pape Gueye a Ndiaye.

Ekvádoru by stačila remíza, aby si zopakoval dosud jediný postup do osmifinále z roku 2006, ale lépe začal soupeř. Idrissa Gueye nastoupil k 99. mezistátnímu zápasu, čímž vyrovnal rekord Henriho Camary, a hned ve třetí minutě jen těsně minul branku. Podobně si vedl o pět minut později v nadějné pozici Dia a do třetice po individuální akci mířil nad břevno Ismaila Sarr.

Na druhé straně se podle očekávání staral o střelbu jen Valencia, autor všech tří dosavadních ekvádorských gólů, ale jeho dva pokusy se podařilo africkým zadákům zblokovat. To u Senegalu se o zakončení pokoušela téměř polovina týmu, ale výsledek byl dlouho stejný.

Až v závěru prvního poločasu Hincapié v šestnáctce zbytečně srazil Sarra a sám faulovaný hráč penaltu proměnil ve svůj jedenáctý gól v reprezentačním dresu.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Ekvádor už po prvním dějství reagoval dvěma střídáními a jeden z nových hráčů Cifuentes hned vyslal první střelu svého týmu na branku. Jihoameričané byli výrazně aktivnější než v prvním poločase a v 68. minutě byli odměněni. První rohový kop svého týmu rozehrál Plata, Torres míč prodloužil a u zadní tyče číhající Calcedo vyrovnal.

Jenže hned při další akci Koulibaly po přímém kopu strhl vedení znovu na senegalskou stranu. Bylo to vůbec poprvé, co se v reprezentaci zapsal mezi střelce a to už má na kontě 67 zápasů. Jeho spoluhráč z londýnské Chelsea Mendy v brance už podruhé vyrovnání nepřipustil, nebezpečnou střelu Platy zneškodnil.

Senegalci při své premiéře na mistrovství světa v roce 2002 postoupili až do čtvrtfinále. Jejich současný trenér Aliou Cissé byl při tom v roli kapitána a teď má šanci to přinejmenším zopakovat.

Však už také hned spřádal další plány. „Musíme rychle zregenerovat a připravit se na vyřazovací zápasy. Neexistuje žádný oblíbený soupeř, všichni jsou silní. Pokud se chceme dostat do finále, musíme porazit každého,“ řekl Cissé.

Výhra pro Diopa

Vítězství jeho tým věnoval jednomu z nejslavnějších hráčů své historie. Papa Bouba Diop byl v roce 2002 autorem prvního gólu své země na mistrovství světa a zařídil senzační vítězství nad obhájci zlatých medailí z Francie. Přesně na den před dvěma lety zemřel na nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). Na jeho památku si Koulibaly na kapitánskou pásku napsal číslo 19, s nímž Diop hrával.

„Stále na něj myslíme a ta výhra je pro něj. Ale i pro všechny další lidi, kteří v posledních letech tvrdě pracovali, abychom se dostali až sem,“ řekl senegalský trenér Cissé.

Alfaro i přes vyřazení byl s účinkováním týmu na turnaji spokojen. „Podali jsme výkony, které jsou příslibem pro budoucnost a jsem si jist, že se hráči z dnešní lekce poučí a v budoucnu to zužitkují,“ poznamenal na adresu mužstva, které mělo na turnaji věkový průměr 25,6 roku, třetí nejnižší po Ghaně a USA. Sám se ke své budoucnosti nechtěl vyjadřovat, nejprve to prý musí probrat s rodinou.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina A (Dauhá, Chalífův mezinárodní):

Ekvádor - Senegal 1:2 (0:1)

Branky: 68. Calcedo - 44. I. Sarr z pen., 70. Koulibaly. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: I. Gueye (Sen.). Diváci: 44.569.

Sestavy:

Ekvádor: Galíndez - Á. Preciado (85. Porozo), Torres, Hincapié, Estupiňán - Gruezo (46. Cifuentes) - Franco (46. Sarmiento), Caicedo - Plata, Estrada (64. Reasco), Valencia. Trenér: Alfaro.

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs - Ciss (74. N. Mendy), P. Gueye - Ndiaye (74. B. Diang), I. Gueye, I. Sarr - Dia (90.+5 P. Cissé). Trenér: A. Cissé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme