Anglie porazila Wales 3:0 a ovládla skupinu B. Dvěma góly se prosadil Rashford

Fotbalisté Anglie porazili Wales 3:0 a vyhráli skupinu B. Jejich soupeř skončil na posledním čtvrtém místě. První půle moc šancí nenabídla, ale do druhého poločasu Angličané vletěli. Skóre otevřel v 50. minutě z přímého kopu Marcus Rashford a o minutu později zvýšil na 2:0 Phil Foden. V 68. minutě navíc přidal Rashford svou druhou trefu v utkání a dal finální razítko na dominantní vítězství Anglie.

Tento článek je více než rok starý.

Rajján (Aktualizováno: 22:14 29. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcus Rashford se raduje s Jordanem Hendersonem z gólu na 3:0

Marcus Rashford se raduje s Jordanem Hendersonem z gólu na 3:0 | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

Anglie potřebovala vyhrát, aby měla bez ohledu na výsledek utkání mezi Íránem a USA jisté první místo ve skupině B. Naopak Wales potřeboval tři body, aby měl alespoň nějakou šanci na postup.

Utkání jsme sledovali online

Číst článek

První možnost přišla pro Anglii v 10. minutě. Harry Kane skvěle poslal míč za obranou linii Walesu, kam si naběhl Marcus Rashford. Útočník Manchesteru United ale nedokázal překonat vyběhnuvšího brankáře Walesu Dannyho Warda.

Wales začal pasivně a Anglie se usadila na jeho obranné polovině. V 15. minutě střílel ze střední vzdálenosti Phil Foden. Záložník Manchesteru City ale střílel vedle pravé tyče.

V polovině prvního poločasu trefil Marcus Rashford tvrdou střelou do hlavy Neca Williamse, po čemž zůstal obránce Walesu ležet na zemi. Rozhodčí hru přerušil. Krátkou pauzu na ošetření Williamse využily oba týmy k občerstvení.

Zápas plynul s minimem přerušení. Moc se nefaulovalo. Až ve 29. minutě dostal Daniel James první žlutou kartu zápasu za faul na Johna Stonese.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Ve 35. minutě musel Neco Williams vystřídat. I když to nevypadalo, tak Rashfordova střela na něm nechala následky. Místo něj nastoupil Connor Roberts.

Až ve 38. minutě se Angličané odhodlali k rychlé kombinaci. Uvnitř velkého vápna se k míči dostal Foden, který neváhal vystřelit. Míč však poslal mimo. Hned o minutu na to si tečovaný centr našel Rashford. Zkusil nůžky, ale byl neúspěšný.

V páté minutě nastavení prvního poločasu sehráli fotbalisté Walesu zajímavou akci po autovém vhazování. Po kombinaci střílel Jake Allen, ale jeho pokusil mířil těsně nad břevno.

Druhý poločas

V 50. minutě dostali Angličané po faulu na Fodena možnost nebezpečného přímého kopu těsně za hranicí velkého vápna. A tuto možnost využili. K míči se postavil Marcus Rashford a střelou na vzdálenější tyč otevřel skóre.

A o minutu později už bylo vedení Anglie dvojnásobné. Hráči Walesu se dostali po rozehrávce zbytečně pod tlak. Po ztrátě Bena Daviese se k míči dostal Harry Kane, který poslal do šestnáctky přesný pozemní centr. Ten si našel Phil Foden, jenž neměl problém do odkryté brány zakončit.

V 56. minutě měl poprvé větší starosti gólman Anglie Jordan Pickford. Útočník Walesu Kieffer Moore vypálil nečekaně z dálky, přičemž jeho střelu tečoval Harry Maguire proti pohybu Pickforda, který se musel pro míč natáhnout.

Pískot na Angličany. ‚Musíme zůstat klidní,‘ krotí trenér Southgate emoce po bezbrankové remíze s USA

Číst článek

Následovala klidnější pasáž hry, kterou ale protrhl Marcus Rashford svým druhým gólem v zápase. V 68. minutě si potáhl míč do pokutového území a jeho střela prošla mezi nohama obránci Walesu i brankáři Wardovi, který si třetí inkasovanou branku za rámeček nedá.

V 77. minutě se do dvojité šance dostal Jude Bellingham, ale Warda nepřekonal a Foden se z následné dorážky také neprosadil.

Po třetím gólu už se hra trochu více otevřela a uvolnila. V 87. minutě se ke střele dostal Moore, ale svůj pokus poslal daleko nad Pickfordovu branku.

V první minutě nastavení mohl ještě zvýšit vedení Anglie John Stones. Ale z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Více už se v utkání nestalo. Anglie postoupila do osmifinále z prvního místa skupiny B. Naopak Wales v ní skončil na posledním čtvrtém místě a s turnajem se loučí.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina B (Rajján):

Wales - Anglie 0:3 (0:0)

Branky: 50. a 68. Rashford, 51. Foden. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: James, Ramsey (oba Wales). Diváci: 44.297.

Sestavy:

Wales: Ward - N. Williams (36. Roberts), Mepham, Rodon, B. Davies (59. Morrell) - Ampadu, Allen (81. Colwill) - Bale (46. Johnson), Ramsey, James (77. H. Wilson) - Moore. Trenér: Page.

Anglie: Pickford - Walker (57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) - Henderson, Rice (57. Phillips) - Rashford (75. Grealish), Bellingham, Foden - Kane (57. C. Wilson). Trenér: Southgate.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme