Hlavní obsah

Běloruská opoziční aktivistka Kalesnikavová je na ARO

Vězněná představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová je v Homelu v nemocnici na resuscitačním oddělení, uvedl na Telegramu opoziční politik Viktar Babaryka. Co se jí stalo, není podle něj jasné. Informaci mu potvrdili advokáti.

Foto: Belta, Reuters

Představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová

Článek

Babaryka uvedl, že Kalesnikavová byla do nemocnice odvezena v pondělí. Nejdříve byla na chirurgii, pak ji převezli na ARO.

Bývalá flétnistka Kalesnikavová působila jako koordinátorka volebního štábu Viktara Babaryky, který hodlal kandidovat v běloruských prezidentských volbách v roce 2020. Poté, co úřady režimu prezidenta Alexandra Lukašenka Babarykovi kandidaturu znemožnily, podporovala Kalesnikavová hlavní favoritku opozice, Svjatlanu Cichanouskou. Úřady Kalesnikavovou zadržely v září 2020 a poté se pokusily ji vyvézt ze země. Ona ale na hranicích roztrhala svůj cestovní pas. V září loňského roku si pak vyslechla trest 11 let odnětí svobody mimo jiné za údajné výzvy k poškození národní bezpečnosti.

Babaryka také v úterý uvedl, že už dříve vyšlo najevo, že Kalesnikavová je ve věznici na samotce. Vězeňská správa nicméně podle něho nezveřejnila, proč tam je a jak dlouho tam bude.

„Je to mimořádně znepokojivé,“ napsala Cichanouská, lídryně běloruské opozice žijící v exilu, na Twitteru k informacím o tom, že Kalesnikavová je v nemocnici. „Její advokát nedostal povolení ji navštívit… Potřebujeme informace o jejím stavu a musíme se ujistit, že se jí dostává potřebné péče,“ dodala.

Nikomu nevěří. Lukašenko po smrti ministra vyměnil i kuchaře

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám