MS ve fotbale • Skupina B • 20:00

Írán - USA

Írán
0:1
0:1, 0:0
Konec zápasu
USA
38. Pulisic

Dobrý večer, vítejte u on-line přenosu z utkání skupiny B na mistrovství světa ve fotbale v Kataru mezi Íránem a USA. Zápas začíná v úterý 29. listopadu ve 20 hodin.

Íránští fotbalisté jsou příjemným překvapením světového šampionátu a vážně si říkají o senzační postup do osmifinále. Na úvod sice dle očekávání podlehli hlavnímu favoritovi skupiny Anglii vysoko 2:6, ale následně předvedli proti Walesu bezchybný výkon směrem do defenzivy a v nastaveném čase druhé půle sami dvakrát udeřili, čímž se výrazně přiblížili proniknutí mezi nejlepší šestnáctku. Pokud by svěřenci kouče Queiroze dokonali překvapení a postoupili, stalo by se tak úplně poprvé v historii země, takže o motivaci je postaráno.

Američané soupeři rozhodně nedají nic zadarmo. Lze říct, že mají situaci ve svých rukou, nicméně podmínkou je vítězství, zatímco Íránu stačí i remízový výsledek, pokud Wales nešokuje výhrou nad Anglií. Fotbalisté ze zámoří v obou utkáních získali po bodu. Nejprve hráli 1:1 s Walesem, bezbrankový výsledek posléze Berhalterova družina uhrála s Anglií. Právě proti Anglii předvedla výborný výkon a byla aktivnějším týmem, pokud na něj dnes naváže, nečeká mužstvo z asijského kontinentu vůbec nic jednoduchého.

USA

Američany povede do boje o všechno v roli kapitána Tyler Adams.

1.

Utkání začalo.

2.

Fotbalisté Íránu vstoupili do bitvy o všechno v bílých dresech. Reprezentace Íránu na sebe oblékla dresy barvy tmavě modré.

3.

Středem se rozběhl Christian Pulisic. Mohl ještě nahrávat Sargentovi, avšak věřil si individuálně, přes posledního bránícího hráče ovšem neprošel.

4.

Úvod střetnutí napovídá, že na míči budou hrát spíše Američané. Íránci už proti Velšanům spoléhali především na rychlé brejky.

5.

Ofenzivu podpořil z pozice pravého beka Sergiño Dest. Jenže kličku protáhl až příliš, této skutečnosti využil Ehsán Hadžsáfí.

6.

Po pravé straně se do vnitra pokutového území procpal Sardár Azmún. Volil střílený centr pod sebe, před Taremím v poslední chvíli odvracel Ream.

7.

Autové vhazování prodlužoval Mahdí Taremí za sebe, Antonee Robinson  pohotovým obranným zákrokem srazil míč k brankáři Turnerovi.

8.

Přenesení doleva vyšlo na jedničku. Tyler Adams centroval na přední tyčku, kde Milád Mohammadí přetlačil rozběhnutého Joshe Sargenta.

9.

Ostrý centr od pravé lajny vyslal do vápna Weston McKennie. Proti míči vystartoval Alírezá Baíranvánd a balón vyboxoval do bezpečí.

10.

Americký tlak ještě pár vteřin pokračoval. Do odraženého míče se za velkým vápnem opřel z první Yunus Musah, kulatý nesmysl proletěl nad břevnem.

11.

Sardár Azmún si chtěl míč nechat proletět mezi nohama, s čímž Tim Ream počítal a ukázkovým způsobem konkurenta odzbrojil.

12.

První úspěšný zákrok má na kontě Alírezá Baíranvánd. Do centru zprava se hlavou opřel Christian Pulisic, ovšem střílel přímo do středu brány.

13.

Fotbalisté ze zámoří nikam nespěchají. V poklidu kombinují na útočné polovině a hledají mezeru v soupeřově defenzivě.

14.

Šance se nezrodila, nahrávku středem vystihl Rámín Rezáíján. Posléze nezazmatkoval a do hry nohama zapojil gólmana.

15.

Levou stranou se rozběhl Alí Gholízádeh. Nedostalo se mu ovšem potřebné podpory od kolegů, proto útok pozdržel a počkal na doplnění.

16.

Nedorozumění mezi dvěma íránskými hráči potrestal Weston McKennie. Ve středu hřiště získal míč a rozvinul nový útok pasem k pravé lajně na Desta.

17.

Pohybem si řekl o pas za obranu Sardár Azmún. Mortezá Púralígandží se jej pokusil najít, leč balón doputoval pouze k brankáři Turnerovi.

18.

Střílený centr Desta z pravé strany měl oči! Timothy Weah ve skluzu na míč těsně nedosáhl, Alírezá Baíranvánd pravou rukou nasměroval hrací předmět mimo dosah Sargenta.

19.

Příliš dlouho ve středu hřiště váhal se zakončením West McKennie. Posléze si dal míč až příliš daleko před sebe, získal ho do vlastního držení Milád Mohammadí.

20.

Američané okamžitě získali míč zpátky do svého držení. Levý obránce Antonee Robinson centrem oslovil jenom konkurenta Mortezu Púralígandžího.

21.

Situaci dvou proti dvěma Sardár Azmún nevyřešil vůbec dobře, přihrávku na Mahdího Taremího avizoval příliš dlouho. Mimo vápna míč odehrál Tim Ream.

22.

Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Yunus Musah přenášel míč na Yunuse Musaha, ten míč na hrací ploše nestihl.

23.

Středopolař Yunus Musah vymyslel velmi dobrou průnikovou nahrávku na pravou stranu šestnáctky na Weaha, jeho střílený pas pod sebe na Sargenta s velkým štěstím zpracoval obránce.

24.

Spojené státy americké mají více ze hry, ale zatím jim to není nic platné, přetrvává bezbrankové skóre. Weah zapsal při nákopu McKennieho, odkopávat bude íránský gólman.

25.

Hráči v bílých dresech dle očekávání nikam nespěchají. Kombinují v blízkosti vlastního vápna a čekají, co při presinku předvede konkurent.

26.

Standardku v podobě rohového kopu vybojoval Christian Pulisic. V plném sprintu šikovně nastřelil osobního strážce, ten už balón nestihl.

27.

Byl to právě Christian Pulisic, kdo kroutil centr na přední tyč, osamocený Mortezá Púralígandží usměrnil kulatý nesmysl pryč z vápna.

28.

Zblokovaná rána Joshe Sargenta se odrazila k úplně osamocenému Timothymu Weahovi, jemuž žádný ze spoluhráčů nekřikl, zbrklá střela hlavou zamířila do brankářovy náruče.

29.

Míčem na kopačkách opět disponují Američané. Cameron Carter-Vickers se rozhodl neriskovat nákop za obranu, do kombinace zapojil stopera Reama.

30.

Pravý bek Sergiño Dest se z křídla dostal na střed. Obelstil Púralígandžího, načež v pádu zamířil levačkou do blokujícího Ezatolahího.

31.

Prostrkávačka na Ahmada Núrolláhího nevyšla. Proti míči si vyběhl Matt Turner a v pádu bezpečně schoval balón do rukavic.

32.

Ahmad Núrolláhí nestihl dobrzdit a zezadu bolestivě narazil do Cartera-Vickerse. Zůstal ležet na trávníku, dokonce si vyžádal i ošetření.

33.

Centr na přední tyč si Josh Sargent dokázal zpracovat. Zády k soupeřově bráně dával míč proti noze Timothymu Weahovi, rána z první vyletěla těsně nad břevno.

34.

V plném sprintu si Antonee Robinson hodil balón příliš daleko. Vystoupil proti němu Sajjed Ezatolahí, jenž Íránu dopřál alespoň pár vteřin klidu.

35.

Přes veškerou snahu Sergiño Dest kulatý nesmysl na hrací ploše nestihl, Alírezá Baíranvánd bude rozehrávat z klidné pozice od brány.

36.

A znovu se o slovo přihlásil Sergiño Dest. Po rychlém zpracování centroval do prvního clonícího soupeře, výsledkem je rohový kop.

37.

Christian Pulisic volil přízemní rozehrávku na Sergiña Desta, jenž se k ráně nedostal, míč mu před nosem vypíchl Ehsán Hadžsáfí.

38.

Po delší době si zahrál Matt Turner. S malou domů si poradil bez problémů, k lajně nahrál v posledních minutách všudypřítomnému Destovi.

38.

Američané střílí tolik potřebný první gól střetnutí a za současné situace by postupovali z prvního místa! Weston McKennie vyslal parádní nákop na pravou stranu šestnáctky, odkud Sergiño Dest hlavou sklepával pod sebe na CHRISTIANA PULISICE, jenž z bezprostřední blízkosti nasměroval míč za bezmocného gólmana.

40.

Autor gólu Christian Pulisic si při gólu ublížil. Po pádu na trávník nepříjemně narazil do brankáře, momentálně probíhá jeho ošetřování.

41.

Bolesti nejsou malé, ale je zřejmé, že Christian Pulisic nebude chtít klíčové střetnutí jeho týmu o postup opustit předčasně. Hráči ze zámoří aktuálně hrají v deseti.

42.

Fotbalisté ze zámoří zahrozili i v deseti. Po dalším pěkném pasu McKennieho si na dlouhou nohu zpracoval balón Josh Sargent, křižné zakončení zamířilo mimo tři tyče.

43.

První žlutou kartu střetnutí obdržel americký kapitán Tyler Adams, který zastavil rozběhnutého Azmúna zatažením zezadu za dres.

44.

Přečíslení tří proti dvěma Američanům nevyšlo. Josh Sargent pěkně přihrál Timothymu Weahovi, který místo střely zbytečně dával pod sebe, zasáhl pouze nohu navrátivšího se Hadžsáfího.

45.

Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu pět minut.

45.+1

Svalové zranění postihlo u levé lajny Miláda Mohammadího. Jeho ošetření probíhá za levou lajnou, takže utkání může pokračovat.

45.+2

Volný přímý kop vybojoval středopolař Weston McKennie. Udělal pěknou kličku Sajjedu Ezatolahímu, ten soka podrazil.

45.+2

Dále to nepůjde, musí se střídat. Milád Mohammadí pro svalové zranění odstupuje ještě před koncem první půle, nahrazuje jej Alí Karimí.

45.+4

Timothy Weah se na sebe hodně zlobí, protože cítil, že mohl pas Desta po lajně chytit, jenže se snažil o dosáhnutí na balón brzy, minul ho a ztratil rychlost.

45.+5

Hráči v tmavě modrých dresech kontrolují závěr prvního poločasu na vlastní polovině, do posledního útoku se vůbec nehrnou.

45.+6

Nakonec vedoucí celek přeci jen ještě jednu akci podnikl. Individuálně si věřil Yunus Musah, mezi dvěma konkurenty ovšem do vápna neproskočil.

45.+7

Amerika vstřelila druhý gól, ale radost Timothyho Weaha byla předčasná! Po parádní nahrávce McKennieho skóroval zleva přízemním pokusem na zadní tyč, milimetry ovšem rozhodly o tom, že při náběhu již by za posledním obráncem.

45.+8

Konec prvního poločasu.

První poločas zápasu mezi Íránem a USA rozhodně nenudil, a to především zásluhou fotbalistů ze zámoří, kteří potřebují vyhrát k zisku tří bodů mají slibně nakročeno. Tlak přetavil v gól ve 38. minutě Christian Pulisic, který dostal do malého vápna pas od Desta a z bezprostřední blízkosti propálil gólmana. Druhý gól vstřelil v nastavení Timothy Weah, o milimetry se ovšem nacházel v ofsajdovém postavení, takže náskok zůstal jednobrankový.

STATISTIKY PO 1. POLOČASE

Držení míče: 39 % - 61 %

Střely celkem: 0 - 9

Střely na bránu: 0 - 4

Střely mimo bránu: 0 - 3

Zblokované střely: 0 - 2

Rohové kopy: 0 - 2

Ofsajdy: 1 - 0

Fauly: 5 - 3

Žluté karty: 0 - 1

Druhý poločas začne přibližně ve 21:08.

46.

Začal druhý poločas.

46.

Christian Pulisic si při vstřelení gólu ublížil na tolik, že není schopen v utkání pokračovat, novým mužem je Brenden Aaronson. Vystřídal i Írán, na pozici Sardára Azmúna nastoupil Sámán Ghoddos.

47.

Pojistku na americké vedení chtěl dát Josh Sargent. Střílel zleva z poměrně velkého úhlu, nejistý Alírezá Baíranvánd zpacifikoval balón nadvakrát.

48.

Fotbalisté v tmavě modrých dresech pokračují v aktivním pojetí hry. Na levou stranu obdržel ideální pas do nohy, Ehsán Hadžsáfí zblokoval centr na roh.

49.

Íránci ubránili rohový kop a do brejku se vydal Mahdí Taremí, proti třem protihráčům ovšem neměl žádnou šanci na úspěch.

50.

Na zemi zůstal ležet Josh Sargent po střetu s Madžídem Hosejním, arbitr Lahoz nechal hru pokračovat bez přerušení.

51.

Fotbalisté v bílých dresech si jsou bezpochyby vědomi skutečnosti, že musí přidat směrem do ofenzivy. Aktuálně probíhá jejich kombinace na útočné polovině.

52.

Poprvé o sobě dal vědět Sámán Ghoddos. Natlačil se před Reama a hlavičkoval v mírném předklonu, balón poslal nad břevno.

53.

Středem pokusil štěstí Sajjed Ezatolahí. Než se však rozmyslel, tak došlo k jeho ztrojení, z neřešitelné situace se íránský reprezentant nevyhrabal.

54.

Po zisku míče směřoval do protiútoku Josh Sargent. Posunul míč na pravou stranu Destovi, jemuž nevyšla prostrkávačka na Weaha.

55.

Mahdí Taremí při jasně ztracené situace naprosto zbytečně dohrál Matta Turnera, rozhodčí se v tomto případě spokojil s ústní domluvou.

56.

Brenden Aaronson je ještě plný sil. Krásně se dostal za Madžída Hosejního, přes dalšího soka ovšem nahrávku na Sargenta nepropasíroval.

57.

Právě Brenden Aaronson si vzal na starosti rohový kop. Centroval na zadní tyč, kde vyskočil nevýše Íránec Mortezá Púralígandží.

58.

Timothy Weah chtěl viditelně získat rohový kop. Jenže kličku k pravé lajně protáhl příliš a kulatý nesmysl již na hrací ploše nezastihl.

59.

Sergiño Dest vymyslel pěknou nahrávku středem na Joshe Sargenta, jemuž nevyšlo zpracování, z této skutečnosti těžil Sajjed Ezatolahí.

60.

Do ofenzivy se vydal Antonee Robinson. Jenže ani jeho neposlechl první dotek, Ehsán Hadžsáfí odkopával míč do zámezí.

61.

Hodina z utkání je minulostí, do konce základní hrací doby zbývá třicet minut. Američané drží postupový výsledek a je na Íráncích, aby s nepřízní stavu něco udělali.

62.

Výborně si proti přesile poradil Timothy Weah. U pravé lajny nastřelil Alího Karimího, od jehož pravé nohy se míč odrazil do zámezí.

63.

Brankář Matt Turner se spoluhráčům vydal pomoci s rozehrávkou mimo pokutové území. Nikým neatakován přenesl balón doleva na Robinsona.

64.

Ve vzdušném souboji Antonee Robinson nepříjemně došlápl na pravou nohu Rámínu Rezáíjánovi, řev faulovaného hráče byl slyšet výrazně v mikrofonech.

65.

Vzrušení bylo zbytečné. Sámán Ghoddos střílel z výborné pozice vedle levé tyče, ještě před tím však Taremí fauloval Cartera-Vickerse.

65.

Zápas skončil pro Westona McKennieho, jenž se vydal ze všech sil. Čerstvou americkou tváří na hrací ploše je Kellyn Acosta.

66.

Střední záložník Sajjed Ezatolahí vyzkoušel oblouček za obranu na Mahdího Taremího, k němuž se ukázkově stáhl Cameron Carter-Vickers.

67.

Rozestoupené íránské defenzivy chtěl využít Josh Sargent. Zkusil kličku na pravou ruku, v poslední chvíli mu míč z pod kopačky vypíchl Ehsán Hadžsáfí.

68.

Slibná standardka pro USA. Na jedničku si pokryl balón Yunus Musah, z levé strany ho do kotníku trefil vracející se Rámín Rezáíján.

69.

Exekuce standardní situace se chopil Yunus Musah. Zeď sice přestřelil, jenže míč začal padat příliš pozdě, proletěl nad horní tyčkou.

70.

Na druhé straně vypálil ze střední vzdálenosti Sámán Ghoddos. Pravačkou kulatý nesmysl zakroutil o pár decimetrů nad břevno.

71.

Dvojité íránské střídání. Poslední vteřiny na trávníku absolvovali Ehsán HadžsáfíAhmad Núrolláhí, čerstvou krví jsou Mahdí TorabíAbúlfazl Džalálí.

72.

Za dlouhým pasem Tylera Adamse směřoval Josh Sargent. Zpracování na paty zvládl, ne však kličku proti Mortezovi Púralígandžímu.

73.

Z úzkých se Sergiño Dest dostal vysokým přenesením balónu doleva na Robinsona, ten neriskoval a nahrával dozadu na Cartera-Vickerse.

74.

Individuální akci po levé lajně vedl Josh Sargent. Rozhodil ho skluz Madžída Hosejního, po němž útočník smolně stoupl na míč a pohnul si s kotníkem.

75.

Do akci zamířili zdravotníci amerického týmu. Josh Sargent viditelně neprožívá nejšťastnější chvilky v utkání, ovšem na zranění, jež by mu znemožnilo pokračovat, to dle prvních závěrů nevypadá.

76.

Zápas pokračuje, zatím bez Joshe Sargenta. Hráči v tmavě modrých dresech se pochopitelně stáhli ještě více dozadu, protože hrají v deseti.

77.

Na žluté karty máme vyrovnáno. Madžíd Hosejní na polovině hřiště podrazil navrátilce Joshe Sargenta bez zjevné snahy hrát míč.

77.

Josh Sargent vybojoval na svou osobu žlutou kartu, a to bylo to poslední, co v zápase předvedl, místo něj na hrot útoku nastupuje Haji Wright.

77.

Prostor ke střídání využil i Írán. Pomoci Íránu k postupovému gólu se pokusí Karím Ansárífárd, ten vystřídal Alího Gholízádeha.

79.

Útočným faulem se prezentoval Tyler Adams. Chytře tak pošetřil vteřinky, ale musí si dávat pozor, protože kartu už na kontě má.

80.

Brankář Matt Turner poslal dlouhý nákop až na útočnou polovinu, v tomto prostoru Ehsán Hadžsáfí bez problémů přehlavičkoval Aaronsona.

81.

V době, kdy se rozběhla závěrečná desetiminutovka základní hrací doby, vybojoval standardku Mortezá Púralígandží, toho zezadu podrazil Tim Ream.

82.

Americký trenér překvapivě střídá dvakrát ještě před defenzivní standardkou. Končí křídelník Timothy Weah a bek Sergiño Dest, na hřiště vběhli Walker Zimmerman a Shaquell Moore.

83.

Íránu se standardka nepovedla. Následovaly protesty íránské střídačky, za zbytečné řeči si žlutou kartu vysloužil náhradník Hossejn Kanaánizádegán.

84.

Írán vyzkoušel štěstí po levé lajně. Sámán Ghoddos volil přihrávku po lajně, v jejím úspěchu zabránil Tyler Adams.

85.

Dlouhý nákop po pravé lajně směřoval na Brendena Aaronsona, právě od něj se kulatý nesmysl odrazil mimo hrací plochu.

86.

Ve druhém dějství mají herně navrch Íránci, což je ale vzhledem ke stavu pochopitelné, reprezentace USA začala soustředit většinu sil směrem do defenzivy.

87.

Mortezá Púralígandží zkoušel oblouček za obranu, který ovšem Mahdí Taremí nepřečetl a kulatý nesmysl nechal doletěl k brankáři Turnerovi.

88.

Protiútok Američanů nevypadal vůbec zle. Brenden Aaronson vymyslel pěkný centr na pravou stranu šestnáctky, Shaquell Moore však netrefil balón vůbec dobře.

89.

Rámín Rezáíján vybojoval pro Írán rohový kop. Přetažený centr přeletěl všechny hráče namačkané v pokutovém území USA.

90.

Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby devět minut.

90.+1

Hráči v bílých dresech pokračují v útočení, jenže cesta do pokutového území soupeře jim zůstává uzavřená. Američané brání skvěle.

90.+2

Volný přímý kop pro Írán. Zezadu se provinil faulem Yunus Musah, faul vybojoval na svou osobu Karím Ansárífárd.

90.+3

Rámín Rezáíján našel svým polovysokým centrem hlavu Mortezu Púralígandžího, střela v pádu zamířila o kousek vedle pravé tyče!

90.+4

Na jedničku v defenzivě Antonee Robinson. Levý obránce hlavou nasměroval balón na útočnou polovinu.

90.+5

Mohlo být hotovo. Alírezá Baíranvánd se nechal rozhodit dotírajícím Hajim Wrightem, málem mu nalil před prázdnou bránu. Nakonec míč s velkým štěstím doputoval k Ezatolahímu.

90.+6

Jasná žlutá karta pro Abúlfazla Džalálího, který div, že neroztrhl Musahovi dres. V tomto případě neměl arbitr Lahoz co řešit.

90.+7

Zkušeně si počínal Tim Ream. Zbytečně míč nedržel ve hře, naopak nastavil tělo před Mahdího Taremímo a kulatý nesmysl nechal doputovat do zámezí.

90.+8

Taktický faul předvedl Haji Wright. Mohl si ho samozřejmě dovolit, atakovaný Karím Ansárífárd pak konkurenta z frustrace odstrčil.

90.+9

Írán se dožaduje pokutového kopu, dočká se jej? Ve vápně viditelně došlo ke kontaktu mezi Taremím a Carterem-Vickersem!

90.+10

Penalta to není, hraje se dál! Cameron Carter-Vickers sice na Taremího lehce ruku položil, ale útočník pádu hodně přidal, rozhodčí po konzultaci s videorozhodčím nechává ve hře pokračovat. Amerika je poslední vteřiny od postupu.

90.+11

Konec zápasu.

Dramatické klání o postup do osmifinále zvládla reprezentace USA, která v napínavé bitvě udolala Írán těsným výsledkem 1:0.

Nejdůležitější moment střetnutí přišel ve 38. minutě, kdy se po perfektním sklepnutí hlavou od Desta prosadil z malého vápna Christian Pulisic, který se po zakončení srazil s gólmanem a kvůli zranění musel po poločase odstoupit. V nastavení první půle skóroval Weah, avšak v době pasu McKennieho se nacházel v těsném ofsajdu, takže gól nemohl platit. Druhý poločas se nesl ve znamení pevné defenzivy USA, jež zůstala bezchybná až do závěrečného hvizdu. Írán se snažil, kýžené postupové branky se ale nedočkal.

Svěřenci kouče Berhaltera se v osmifinále utkají s Nizozemskem. Írán končí ve skupině B na třetím místě, tři body za výhru proti Walesu byly málo.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Držení míče: 49 % - 51 %

Střely celkem: 6 - 11

Střely na bránu: 1 - 5

Střely mimo bránu: 4 - 4

Zblokované střely: 1 - 2

Rohové kopy: 1 - 5

Ofsajdy: 2 - 1

Fauly: 13 - 10

Žluté karty: 2 - 1

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou.

Právě se děje

Další zprávy