Systém Gepard je účinnou zbraní proti ruským dronům, brzy ale může čelit nedostatku munice

Jen málokterou zbraň si Ukrajina pochvaluje tolik jako německý systém Gepard. Protiletadlové tanky se osvědčily při sestřelování dronů, se kterými Rusové stále častěji útočí. Stroje ale mají jednu velkou slabinu, kvůli které můžou už brzy přijít o zásoby munice.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý kancléř Olaf Scholz pózuje před německým protiletadlovým tankem Flakpanzer Gepard během návštěvy výcvikového programu pro ukrajinské vojáky v Německu, 25. srpna 2022

Německý kancléř Olaf Scholz pózuje před německým protiletadlovým tankem Flakpanzer Gepard během návštěvy výcvikového programu pro ukrajinské vojáky v Německu, 25. srpna 2022 | Zdroj: Reuters

Každý tank má dva protiletadlové kanóny, které vyrábí švýcarský koncern Oerlikon. Vláda v Bernu se ale dál hlásí k neutralitě a náboje nechce vyvážet do zemí, kde by se mohlo válčit.

Německo se snažilo Švýcarsko přesvědčit, aby udělalo výjimku, na podzim o to dokonce formálně požádala přímo Ukrajina.

Kyjev sliboval, že Gepardy postaví jen na pobřeží, aby chránily lodě s obilím. De facto by dohlížely na plnění dohody s OSN, díky které se má v Africe zabránit hladomoru, jednalo by se tedy o humanitární misi.

Ale Švýcarsko si dál stojí za svým. Švýcarská protisystémová koaliční strana SVP si z toho udělala politické téma a tvrdí, že země nesmí přijít o neutrální status.

Podle strany by si kromě vývozu zbraní mělo Švýcarsko ještě jednou rozmyslet, jestli dál držet krok s protiruskými sankcemi.

Shánění nábojů pro gepardy je tak prakticky nemožné, Německo se je letos na jaře zkoušelo dokonce i zamluvit v Brazílii, která pár těchto tanků používá.

Německé sklady jsou už úplně prázdné a teď už není z čeho brát. Stroje tak můžou být velice brzy v podstatě k ničemu.

Záložní plán

Německo momentálně vyjednává s Norskem. Tamní zbrojovka, která sídlí v Oslu, by munici Oerlikonu teoreticky dokázala napodobit. Jednání trvají už několik měsíců.

Prototypy, které zbrojovka vyrobila, už otestovali němečtí vojáci, na vyhodnocení testů se ale pořád čeká. Informoval o tom bezpečnostní portál pivotarea.eu.

Orbán namíchal Evropě výbušný koktejl trpělivosti. Zbývá šalamounské řešení, říká novinářka Šafaříková

Číst článek

Nabízí se ještě jedna varianta. Německý strojírenský koncern Rheinmetall AG si nedávno koupil velkou španělskou muniční továrnu, kde by mohl rozjet i produkci. Ani tam se ale náboje ráže 35 mm zatím nevyráběly, takže koncern bude potřebovat nějaký čas na přípravu.

Výroba by teoreticky mohla začít někdy v létě příštího roku, ale rychlé, nebo alespoň krátkodobé řešení, se zatím nenabízí.

Švýcarsko odmítlo žádost o pomoc už dvakrát a diskuse vždy jen posílila hlasy populistů, kteří označují neutralitu za jediný správný postoj. Napotřetí už to Ukrajina a Německo nejspíš zkoušet nebudou.

Iris-T

Německo Ukrajině věnovalo také další protivzdušný systém – historicky první komplex systému Iris-T.

Ukrajinští chirurgové operují ve světle baterek. Rusové podnikli už 703 útoků na zdravotnická zařízení

Číst článek

Jde o úplně nejmodernější typ protivzdušných raket a v odrážení ruských útoků se skvěle osvědčil. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat dokonce před časem prohlásil, že Iris-T má jako jediný stoprocentní úspěšnost zásahů.

Systém údajně překonává úplně všechny ostatní a Kyjev by byl rád, kdyby jich měl co nejvíc. K zbrusu nové zbrani ale nejsou žádné zásoby.

Iris-T, který se teď nachází na Ukrajině, byl původně určený pro egyptskou armádu a na frontu se dostal díky tomu, že Káhira povolila, aby se tam přednostně poslal.

Všechny další rakety se ale musí teprve vyrobit, proces se nedá urychlit. Podle informací deníku Tagesspiegel společně s komplexem dorazila na Ukrajinu jen asi padesátka raket, všechny další se musí teprve vyrobit.

Německo na Ukrajinu údajně poslalo dodatečnou další várku, z bezpečnostních důvodů ale neuvedlo, o kolik střel šlo.

Lze předpokládat, že jejich zásoby asi budou pořád dost tenké, protože ruské útoky na Ukrajinu jsou prakticky na denním pořádku.

Václav Jabůrek, Renata Kropáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme