Hlavní obsah

Ať ochutnají vlastní medicínu. Petice žádá odstřihnout ruskou ambasádu od energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Dárek pro Putina zveřejnil petici, v níž navrhuje odstřihnout tuzemské budovy, jež jsou v majetku Ruské federace, od energií. Jde o reakci na soustavné ničení ukrajinské energetické infrastruktury ruskými okupanty.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ruská ambasáda v Praze

Článek

„Rusko se evidentně rozhodlo zlomit Ukrajinu tmou a mrazem. Z hlediska vyššího principu mravního žádáme příslušné státní a soukromé distributory energií, aby dali ruským diplomatům v Praze ochutnat jejich vlastní medicínu. Žádáme odpojení všech budov v majetku Ruské federace od plynu, vody a elektrické energie,“ stojí v textu petice.

Horší než nacisté. Rusové unesli z Ukrajiny až 700 tisíc dětí

Válka na Ukrajině

Projekt Dárek pro Putina je zaměřený na podporu Ukrajiny, jež se od února brání ruské invazi. V jeho rámci se Češi nedávno složili na tank pro ukrajinskou armádu.

Anketa

Souhlasili byste s odstřižením ruské ambasády od energií v reakci na ruské útoky na Ukrajině?
Ano
82,9 %
Ne
16,2 %
Nemám jasný názor
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34162 čtenářů.

V aktuální petici iniciativa připomíná masivní ruské raketové útoky na Ukrajinu, jež v posledních týdnech ve velkém míří na elektrárny, teplárny či vodárny. Ze strany Ruska jde zjevně o taktiku.

„Tato nová fáze války přináší katastrofické, a navíc každodenní dopady na životy civilního obyvatelstva. Bez energií a vody se ocitají nejen byty, školy a školky, obchody a výrobní závody, ale také například nemocnice,“ píší autoři.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v úterý uvedl, že šest dní po poslední vlně rozsáhlých raketových útoků Ruska na energetickou infrastrukturu Ukrajině stále chybí asi 30 procent elektřiny. Dodávky jsou proto omezené.

Foto: John Leicester, ČTK/AP

Blackout v Kyjevě (17.listopadu 2022)

Reklama

Výběr článků

Načítám