Rusku chybí téměř tři tisíce aut pro dopravní policii, kvůli sankcím podle médií nemůže sehnat dodavatele

Ruské ministerstvo vnitra nedokázalo nalézt dodavatele 2 800 nových aut, které potřebuje pro hlídky dopravní policie, uvedl v úterý na svém webu ruský list Kommersant. Nynější situaci přičetl tlaku západních sankcí proti Rusku a odchodu západních automobilek z ruského trhu. Ministerstvo se nyní chystá miliardy rublů určené na nákup aut věnovat na jiné účely, vyplývá podle deníku z dokumentů, se kterými se mohl seznámit.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská typu Lada Granta, která dostala ruská Národní garda v roce 2017

Ruská typu Lada Granta, která dostala ruská Národní garda v roce 2017 | Foto: Alexander Shcherbak | Zdroj: Profimedia

Dříve k dodavatelům ruských policejních aut patřili prodejci automobilů Škoda, Hyundai a AvtoVAZ, ale letos ministerstvo vnitra ani nevyhlásilo veřejné soutěže. Na dotaz deníku ministerstvo odpovědělo, že dopravní policie je již vybavena „širokou škálou moderních dopravních prostředků“.

Prodej aut klesl meziročně o 11,1 procenta na 143 843 vozů. Nejoblíbenější jsou Škoda a Hyundai

Číst článek

Experti ale předpokládají, že za nynějších podmínek se na ruském trhu prostě nevyskytuje tak velká várka vozů místní výroby, které by se hodily pro službu u dopravní policie.

Ruská policie od roku 2019 kupovala nová auta v rámci federálního projektu věnovaného bezpečnosti na silnicích. Na tento účel plánovala utratit 35,3 miliardy rublů (asi 13,8 miliardy Kč) do roku 2024. V letech 2019 až 2020 kupovala vozy Škoda Octavia a UAZ Patriot, v roce 2021 vozy Hyundai Solaris a Lada Vesta.

Letos chtělo ministerstvo koupit dalších 2800 aut za 4,5 miliardy rublů (asi 1,74 miliardy Kč). Ale „rizika, způsobená vnějšími sankčními tlaky“ podle ředitelství federálního projektu způsobila, že nákup automobilů v letošním roce nebyl možný.

Zbývá Lada

„Výběr aut se výrazně zmenšil poté, co se většina výroby aut v Rusku zastavila,“ konstatoval analytik Sergej Udalov. Fakticky nyní nelze zakoupit ani větší množství aut Lada Vesta, protože jejich výroba se zastavila.

Rusko plánuje v prosinci obnovit výrobu automobilů Moskvič. Reaguje tak na odchod Renaultu ze země

Číst článek

Zbyla už jen Lada Granta, vyráběná v současnosti ve zjednodušené podobě, například bez systému ABS, bránícího zablokování brzd, UAZ Patriot a čínský Haval. Ten ale v Tule vyrábí jen módní crossovery, výrazně dražší než vzpomínaná Lada Vesta.

Jedinou reálně dostupnou variantu pro dopravní policii nyní představuje Lada Granta, míní i šéfredaktor motoristického časopisu Za ruljom Maxim Kadakov. Upozornil však, že automobilka AvtoVAZ by v březnu příštího roku měla znovu spustit sériovou výrobu modelu Lada Vesta ve zjednodušené podobě, a to by podle experta mohl být vůz vhodný pro ruskou policii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme