Čína staví obří izolační tábory. Bude tam zavírat občany, kteří se nakazili koronavirem

Izolační tábor v Číně

Protesty v Číně jsou nejnebezpečnější za posledních 30 let

Čína se v boji proti pandemii koronaviru rozhodla vydat cestou nulové tolerance. I jen pro pouhá podezření z možné nákazy tak neváhala uzavřít celé bloky a dokonce i města. Vláda v Pekingu se také rozhodla vytvořit unikátní izolační střediska, která mohou pojmout až desítky tisíc nakažených a potenciálně infikovaných osob. Údajně největší z těchto izolačních táborů se nachází poblíž města Kanton na jihovýchodě země.

Zahraniční média v čele s agenturou Reuters informují, že pravděpodobně největší izolační centrum staví Číňané ve městě Kanton. Kolik lidí toto buňkové městečko dokáže pojmout, nebylo oficiálně uvedeno. Reuters a další média s odkazem na zdroje z čínských úřadů hlásí, že zde bude moci dočasně pobývat až 250 tisíc nakažených či potenciálně infikovaných.

Kantonský tábor gigantických rozměrů je podle všeho jen jedním z několika podobných zařízení, které Čína ve snaze zažehnat pandemii koronaviru buduje. Jak se už několikrát ukázalo, tamní vláda nemá nejmenší problém kvůli možnému komunitnímu šíření onemocnění uzavřít čtvrti ve svých největších městech či přímo celé metropole.

Administrativa prezidenta Si Ťin-pchinga totiž nastavila politiku nulové tolerance koronaviru. V místech, která byla vyhodnocena jako potenciální centrum šíření nákazy, se dokonce dávaly zámky či mříže na domovní dveře obyvatel, aby byl omezen jejich pohyb.

Ukázalo se však, že tato metoda má svá úskalí. Mnozí lidé ve svých uzamčených bytech nemohli ven, ani když potřebovali navštívit lékaře. Došlo dokonce i k úmrtím, protože se záchranáři kvůli zábranám nedokázali dostat k pacientům včas.

Tragédie v Urumči jako katalyzátor

V ujgurském městě Urumči došlo v panelovém domě k požáru, při němž zahynulo deset lidí. Ti kvůli opatření uvízli uvnitř. Uzávěry ulice pak značně zkomplikovaly práci hasičům. Na sociálních sítích se objevilo video, jak se zásahová jednotka z velké dálky snaží kropit hořící dům, ale voda k němu nedosáhla.

Extrémně přísné koronavirové restrikce a tragédie v Urumči se ukázaly být rozbuškou pro občany, kteří v houfech vyšli do ulic protestovat proti vládní politice.

Vykřikovali hesla jako „Potřebujeme lidská práva, potřebujeme svobodu“. S sebou pak měli bílé nepopsané papíry, které mají symbolizovat cenzuru.

Demonstranti bojují s policií

Probíhající protesty jsou na čínské poměry mimořádné. Místní bezpečnostní složky totiž jakékoliv pokusy o vzepření se režimu násilně potlačují. Strach běžných Číňanů z účasti na demonstracích navíc umocňuje kamerový dohled. Ve velkých čínských městech je takřka všudypřítomný.

Ven se dostávají i záběry, kterak policie drsně bije demonstranty.

Tagy: