Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA reagujú na tvrdú kritiku: Z vývozu skvapalneného zemného plynu do Európy nemáme žiadny zisk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Iurii Garmash)

WASHINGTON - Biely dom ostro odmieta obvinenie z Berlína, podľa ktorého by USA za svoje prepravy skvapalneného plynu do Európy generovali enormné zisky s vysokými cenami. „To je nepravdivé tvrdenie. V skutočnosti USA zhromaždili LNG, aby pomohli Európe pripraviť sa na zimu,“ uviedol v pondelok na konferencii s novinármi predstaviteľ vlády.

Väčšina LNG (skvapalneného zemného plynu) z USA sa vyváža prostredníctvom „transparentných dlhodobých zmlúv“ so zahraničnými spoločnosťami obchodujúcimi s energiou. Medzi nimi je niekoľko európskych spoločností, ktoré potom skvapalnený plyn ďalej predávali európskym koncovým spotrebiteľom.

Hirman o nedohode Rady ministrov na korekčnom mechanizme pre ceny plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Kvôli ruskej útočnej vojne proti Ukrajine potrebuje Európa náhrady za ruské dodávky energie. Alternatívou je LNG. Zemný plyn, ktorý bol hlboko zmrazený pod vysokým tlakom, bol prepravovaný v kvapalnej forme loďami do Nemecka a ďalších európskych krajín predovšetkým z USA.

Prvá špeciálna loď na premenu skvapalneného zemného plynu na jeho plynné skupenstvo dorazila do Nemecka len pred pár dňami. Loď Neptún má byť odtiahnutá do priemyselného prístavu Lubmin pri Greifswalde a použitá ako plávajúci terminál pre skvapalnený zemný plyn. Menšie lode majú odoberať LNG zo skladovacej lode v Baltskom mori, ktoré majú zase dodávať tankery. Menšie lode potom prepravia LNG cez plytký záliv Greifswald k Neptúnu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa prevádzkovateľa terminálu Regas by teoreticky mohol byť terminál v Lubmine funkčný do 1. decembra. Neptún však spočiatku zostane v Mukrani, kým Európska komisia nebude súhlasiť s povolením, ktoré vydá Spolková sieťová agentúra.

Napätie medzi Bruselom a Washingtonom

Priemyselná politika USA vyvolala napätie medzi Bruselom a Washingtonom. Krajiny Únie sú tiež frustrované z obrovských ziskov, ktoré generujú americkí exportéri energií vďaka dodávkam skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári.

"Európa dáva a trpí najviac, pokiaľ ide o sankcie proti Rusku," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry TASR. "Vidíme riziko vzniku priepasti medzi Európou a Spojenými štátmi," dodal a zdôraznil potrebu novej "synchronizácie".

Viac o téme: CenyUSAEurópaLNGSkvapalnený plyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu