Hlavní obsah

Na zimní pneumatiky zatím přezulo méně řidičů než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zimní pneumatiky dosud přešlo méně řidičů než ve stejném období loňského roku, v internetovém vyhledávání však je o zimní pneumatiky zájem už od září. Pneumatiky také meziročně zdražily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zimní pneumatika.

Článek

Čeští motoristé letos s přezouváním na zimní pneumatiky otálejí více než loni. Na zimní pneumatiky zatím přezulo zhruba 80 procent řidičů, kteří sezonní gumy využívají. Loni to na konci listopadu bylo téměř 90 procent. Vyplývá to z údajů sítě Louda Auto.

„Opět se potvrzuje tendence, kdy se tuzemští řidiči při přezouvání svých aut řídí aktuálním počasím a ne kalendářem,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu servisních služeb Louda Auto Pavel Boháč. Hodně řidičů z větších měst podle něho stále čeká s objednáním do servisu až na příchod skutečné zimy a sněhu.

Zimní a celoroční pneumatiky podle webu Pneumatiky.cz letos zdražily meziročně v průměru o 13 procent, tedy pod úroveň inflace. U některých levnějších modelů je ale cena proti loňsku vyšší až o čtvrtinu. Pneuservisy pak zdražily své služby o desetinu. Důvodem zdražování jsou vyšší výrobní náklady i růst cen energií.

Testy zimních pneumatik 2022: obutí na zimu ve čtyřech rozměrech

AutoMoto

„Většina prodejců pneumatik letos hlásí růst cen o desítky procent hlavně v nejlevnější kategorii pneumatik, zatímco u prémiových pneumatik je zdražování minimální. Cenové rozdíly mezi kategoriemi zimního obutí se tak letos zmenšují,“ dodal Boháč. Cena za přezutí je podle něj stejná jako na jaře.

Povinnost jezdit na zimních pneumatikách mají řidiči od 1. listopadu do 31. března, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám takové podmínky předpokládat. Použití zimních pneu v některých úsecích za jakýchkoliv podmínek v tomto období nařizuje dopravní značení. Setkat se s ním lze zejména v horských oblastech.

Zájem je od poloviny září

Třebaže ne každý má dnes přezuto, výzkum serveru Zboží.cz ukazuje, že zájem o nové zimní pneumatiky začíná ve druhé půlce září a vrcholí v říjnu. Výzkum potvrzuje také zdražení. V pěti nejčastějších dotazech vidíme meziročně zvýšení ceny, za kterou lidé nejčastěji zimní pneumatiku koupí, o 7-24 procent.

Mezi pěti nejčastějšími dotazy se třikrát objevuje rozměr 195/65 R15 u různých modelů zimních pneumatik. U několik let starých aut nižší střední třídy, jako je třeba Škoda Octavia nebo Volkswagen Golf, je velmi rozšířený. Průměrnou cenu tu vidíme 2047 Kč za jednu pneumatiku.

Vyhledávač Seznam.cz v poslední době eviduje značné množství dotazů na způsob „kdy přezout na zimní pneumatiky“, stejně jako obecněji „zimní pneumatiky“. Zájem je ovšem také o vyhledávání informací o celoročních pneumatikách.

Víte, jak správně jezdit na podzim? Otestujte se

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Související články

Nechcete přezouvat? Test celoročních pneumatik

Pokrok v technologiích pneumatik znamená, že pro čím dál víc řidičů mohou být dobrou volbou celoroční pneumatiky –⁠ s nižšími náklady mohou mít lepší obutí pro...

Výběr článků

Načítám