Hlavní obsah

Vánoce budou letos chudší. Češi plánují šetřit na dárcích i pohoštění

Špatná finanční situace mnohých českých domácností i jejich obavy z budoucna se podepíší i na předvánočním nákupním chování. Téměř tři pětiny lidí se budou za dárky snažit utratit méně než dříve, desetina kvůli nepříznivé finanční situaci nebude dárky kupovat vůbec. Méně utrácet budou i za alkohol, či dokonce cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pouze necelá pětina Čechů (18 procent) oslovených v průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit si se zdražováním hlavu neláme. Neřeší ho, protože na výběr vánočních dárků ani jejich počet žádný vliv nemá.

Ovšem naprosté většině populace už financování vánočních radostí starosti přidělává. Celkem 57 procent lidí se při utrácení uskromní a utratí menší sumu, každý šestý až sedmý si raději počká na slevy a výprodeje, zhruba stejný počet už raději mnohé dárky nakoupil kvůli obavě, že před Vánoci bude vše dražší.

Každý desátý oslovený přiznal, že na dárky prostě nemá, a tak je kupovat nebude. Mizivý zlomek populace nakoupí dárky z druhé ruky či využije nabídku odložené platby.

S nedostatkem peněz na dárky mohou pomoci odložené platby či kreditka

Finance

Zadlužit se kvůli dárkům představuje velké riziko

Rozhodně se ale nevyplatí se kvůli pořízení vánočních dárků zadlužit, vzít si půjčku. Tzv. vánoční půjčky bohužel nejsou výjimkou, každoročně banky v předvánočním období zaznamenávají nárůst zájmu o půjčky. Finanční experti ale před nimi důrazně varují.

„Obecným pravidlem je nezadlužovat se na pořizování vánočních dárků. Dárky patří do kategorie zbytných věcí, je proto lepší se uskromnit a přizpůsobit se aktuální finanční situaci, předem si určit rozpočet na celkový nákup a ten pak dodržet. Pokud se rozhodnete pro financování půjčkou, měli byste si předem spočítat, zda budete mít dostatek finančních prostředků na měsíční splátku a úvěr si vzít vždy u prověřeného poskytovatele,“ doporučil Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

Obecným pravidlem je nezadlužovat se na pořizování vánočních dárků
Miroslav Zborovský, ombudsman Home Credit

Na nebezpečí rychlých půjček upozornil i ekonom Roman Pilíšek ze společnosti Zlaté rezervy.

„Předvánoční období je specifické – lidé chtějí rychlé peníze na dárky a podmínkám smluv, výši splátek nebo úrokům, nevěnují tolik pozornosti, zadluží se zkrátka zbytečně zbrkle. Kvůli dárku, který potom třeba stejně leží pod postelí a práší se na něj, se zadluží i na několik let. A to je zejména v současné ekonomické situaci extrémně nebezpečné,“ uvedl.

„Počet lidí, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, roste a lze předpokládat, že poroste dál. Pokud už lidé potřebují půjčku, měli by si dobře rozmyslet, na co si ji berou a zda je zadlužení vlastního rozpočtu nebo rozpočtu celé domácnosti nevyhnutelné, vánoční dárky do této kategorie rozhodně nepatří,“ dodal Pilíšek.

Za dárky nejčastěji do pěti tisíc

Se sumou do pěti tisíc korun za všechny vánoční dárky počítá 44 procent Čechů, 29 procent pak plánuje utratit částku mezi pěti až deseti tisíci korunami. Každý sedmý zmínil vyšší sumu, od deseti do 20 tisíc korun.

Anketa

Kolik letos plánujete utratit za vánoční dárky?
Do 5 tisíc korun
28,3 %
Od 5 tisíc do 10 tisíc korun
21,8 %
Od 10 tisíc do 15 tisíc korun
11 %
Od 15 tisíc do 20 tisíc korun
6,2 %
Více než 20 tisíc korun
14,7 %
Nebudu nakupovat vánoční dárky
18 %
Celkem hlasovalo 979 čtenářů.

Snaha šetřit se projevuje i na složení dárků, zatímco před dvěma lety nakupovala pro své nejbližší dražší elektroniku více než třetina lidí (34 procent), letos ji chce pořídit jako vánoční dárek jen necelá polovina z tohoto počtu (16 procent dotázaných). Elektronika se tak mezi typy dárků posunula na devátou příčku.

Na prvních místech se umístila tradičně kosmetika (43 procent), knihy či drobné dárkové předměty (shodně 39 procent), hračky (37 procent).

Šetřit se bude i na vánočním pohoštění

Nejen vánoční dárky, ale i sváteční pohoštění bude letos chudší, ukázal průzkum agentury Ipsos pro Generali Investments. Tradičního štědrovečerního menu, tedy kapra s bramborovým salátem, se to většinou nedotkne, ale dalších pochutin již nejspíš ano.

Každý třetí oslovený bude méně utrácet za alkohol, občerstvení na vánočních trzích i na oslavách nového roku. Ovšem vůbec nejvýraznějším ukazatelem vážnosti aktuální finanční situace bude úbytek cukroví na svátečních tabulích. Méně ho letos napeče či nakoupí přes 42 procent Čechů.

Pivo i cukroví. Letošní Vánoce se hodně prodraží

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám