Rusové vyrážejí do Evropy s falešnými „espézetkami“. Máme strach o své rodiny, tvrdí

V Rusku roste poptávka po „derusifikovaných“ registračních značkách automobilů pro cesty do západní Evropy. Opticky připomínající „espézetky“ používané v některých zemích Evropské unie vyrábí několik ruských firem coby automobilové suvenýry. Majitele aut cestujících za Západ mají chránit vůči případné agresi. Informuje o tom ruský web Gazeta.ru.

Putinovská agrese na Ukrajině vzbuzuje protiruské nálady ve střední a západní Evropě. Ruští občané vyjíždějící za hranice své země západním směrem proto svá vozidla podle Gazeta.ru čím dál častěji vybavují falešnými značkami, které mají skrýt pravou identitu země registrace.

Výrobu nestandardních registračních značek, které imitují design tabulek Německa, Velké Británie a dalších evropských zemí, nabízejí stejné společnosti, které se zabývají výrobou duplikátů běžných ruských značek pro případ ztráty nebo zničení.

Podle Gazeta.ru nejde o nijak drahou záležitost. „Nejméně dvě firmy z Petrohradu požadují 2,5 tisíce rublů (necelých 100 korun, pozn. red.) za sadu čísel s německým fontem a modrým polem podél levého okraje ve stylu standardizovaného designu značek používaných v EU,“ píše ruský web. „V případě zájmu o pouze jednu tabulku zaplatí zákazník jen 1 500 rublů a stejnou částku bude stát vydání ‚espézetky‘ s fontem podobným tomu, který se používá ve spřáteleném Bělorusku,“ dodává.

Hlavním rysem těchto čísel je úplná absence jakéhokoli spojení s Ruskem, to znamená, že zde není žádná ruská trikolóra ani identifikátor „RUS“, zcela odlišný bývá také styl samotných písmen a čísel na značce.

Alfanumerický kód takto upravených značek se podle Gazeta.ru zcela shoduje s kombinací přidělenou danému autu dopravní policií Ruské federace. Tím je dodržen formální soulad údajů státního registračního dokladu na voze a v dokladech k vozu.

Zájem roste vzdor hrozícímu trestu

V rozhovoru s korespondentem Gazeta.ru zástupci firem přiznávají, že taková čísla jsou v poslední době velmi žádaná. „Upravené značky jsou nyní naší nejčastější zakázkou. Majitelé aut si je pořizují, aby ochránili sebe a své auto v provozu na západě Evropy v souvislosti se současnou situací.“ Jinými slovy: Ruští majitelé často velmi drahých aut na sebe nechtějí poutat další pozornost poznávací značkou své země. Derusifikované „espézetky“ nasazují na svá auta hned po překročení hranic.

Pokud je v zahraničí ruské auto s upravenou registrační značkou odhaleno, což je vzhledem k nezařaditelnosti nové tabulky snadné, hrozí jeho majiteli nemalé sankce. Například v Česku může dostat pokutu až 10 tisíc korun a navíc i zákaz řízení na jeden rok. Vzhledem k tomu některé ruské diskusní skupiny doporučují falešné značky osazovat jen na dlouhodobě zaparkovaná auta, respektive ta, která se zrovna nepohybují. O nelegálnosti použití alternativních identifikátorů varují své zákazníci i samotní výrobci náhražek. „Například v Lotyšsku už se objevilo několik případů, kdy občané auto s evidentně nepravou značkou přímo udali policii,“ upozornil ruský web.

Trest jejich majitelům hrozí i v samotném Rusku. Tamní dopravní policie samozřejmě falešné číslo identifikuje ještě snáze než prodloužená ruka zákona v EU a přistiženému hrozí kromě vysoké pokuty i odebrání řidičského průkazu.

Zcela neprůstřelná ale ruská kontrola není. Podle Gazeta.ru je velmi pravděpodobné, že dopravní kamery užívané například na úsecích s měřenou rychlostí nedokážou nepravé značky identifikovat

Tagy:
Německo Velká Británie rodina Evropa design Ukrajina Evropská unie registrační značka Rusko SPZ úprava registrační značky Západní Evropa ruská registrační značka