Reálné mzdy Čechů padají. Pokud by si řekli o přidání, ČNB ještě více zatáhne za brzdu

Peníze

Reálně chudneme a bude hůř

Čechům klesají reálné mzdy nejvíce ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Smutná statistika odráží zejména vysokou inflaci, která požírá úspory na spořících účtech a znehodnocuje příjmy. Pokud by si však zaměstnanci začali hromadně říkat o přidání, vystoupí proti tomu Česká národní banka (ČNB) a zvýší základní úrokové sazby. A to kvůli obavě z roztočení mzdově-inflační spirály. Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky je ovšem zvláštní, že ČNB se nyní nesnaží zkrotit inflaci standardními nástroji a místo toho volá po solidaritě zaměstnanců.

Vysoká inflace v České republice, ale také v ostatních státech, řádí už více než rok. Podle analýzy společnosti Cyrrus procházejí Češi nejhorším obdobím, co se týká propadu reálných mezd. Její analytik Vít Hradil uvedl, že letos bude zaměstnancům chybět k předchozímu životnímu standardu 40 tisíc korun ročně neboli 3 300 korun měsíčně.

Konec roku je tradičně spojen se zvyšováním platů a mezd. Před tím ovšem ČNB dlouhodobě varuje, konkrétně například viceguvernérka Eva Zamrazilová nebo guvernér Aleš Michl. Fakt, že vyšší mzdy jsou pro centrální banku důležitým tématem, dokládá i jednání její rady na začátku listopadu. „Podmínkou stability (úrokových) sazeb je zodpovědná rozpočtová politika a umírněné požadavky ve mzdových vyjednáváních,“ stojí v zápise.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky ale mnoho odborníků kroutí na těmito vyjádřeními hlavou. „Překvapuje nás frekvence skloňování problematiky mzdových vyjednávání ze strany bankovních radních,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Češi přijdou o část svých peněz

Podle něj je obava bankovní rady z roztočení mzdově-inflační spirály (vzniká, když zaměstnanci z důvodu vysoké inflace žádají vyšší mzdy, pozn. red.) pochopitelná. „Problém však nastává, když nové složení bankovní rady odmítá zvyšování sazeb za účelem tlumení inflace, a to i přes doporučení vlastní měnové sekce, kde pracují špičkoví odborníci,“ zdůraznil Peterka. „Centrální banka na druhou stranu požaduje od zaměstnanců umírněné mzdové požadavky, aby došlo ke snížení jejich životní úrovně, ochlazení poptávky, a tím i k tlumení inflace,“ dodal.

Čeští zaměstnanci zažijí pokles mezd o téměř 9,4 procenta, a to i přesto, že mzdy rostou v průměru o 6,3 procenta, připomněl Peterka. Jejich kupní síla se tak znatelně sníží a mírný pokles lze očekávat i v roce 2023.

Kromě zaměstnanců se ovšem chystá tlačit na vyšší růst příjmů i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který chce prosadit zvýšení minimální mzdy o 1 100 na 17 300 korun. Takový razantní růst bude tlačit výš zejména mzdy nízkopříjmových pracovníků. „V době rapidní inflace by mělo být navýšení minimální mzdy spíše symbolické, například o 400 korun. Růst mezd a platů v minulých letech citelně přispěl k vytvoření inflačních tlaků,“ kritizoval ministra hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle Peterky ovšem tento krok velký vliv mít nebude. „Zvýšení minimální mzdy zřejmě bude inflačním tlakem, jeho síla ale bude velmi omezená. Z oficiálně registrovaných zaměstnanců, kteří dostávají minimální mzdu, ji významná většina pobírá pouze na papíře,“ dodal Peterka.

Tagy: