Alici Bendové peče cukroví maminka. V minulosti se ale pochlubila s recepty na perníčky i ořechové kuličky

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Alice Bendova
Zdroj: Profimedia

Alice Bendová se před několika lety pochlubila, jak se svými dvěma dětmi peče perníčky a ořechové kuličky. Vánoce má moc ráda a již nyní se těší, jak si vyzdobí dům.

Vánoce se kvapem blíží a mnoho z vás již na první adventní neděli začalo péct cukroví tak, jak praví tradice. Většinou se držíme osvědčených receptů, ale neuškodí občas vyzkoušet i něco nového.

Herečka Alice Bendová adventní čas rovněž reflektuje, přestože byla zaneprázdněná prací. „Pořád jen balím a balím, ale strašně mě to baví. V neděli už budu mít volno, tak určitě ozdobím adventní věnec i celý dům,“ svěřila se před pár dny pro Život v Česku.

Perníčky dle Alice

Ale jak Alice redakci práskla, těsta na cukroví jí připravuje maminka, navíc jí pak i napeče.

„Já si nechávám cukroví péct od mojí maminky. Navíc mi připraví těsta, ze kterých pak dělám linecké, rohlíčky a perníčky. Má je úplně nejlepší, z poctivých surovin. No a pak mi dá dalších hotových 17 druhů,“ přiznala.

Suroviny potřebné na perníčky dle herečky zveřejnil v roce 2015 Šíp. Připravte si 800 gramů hladké mouky, 300 gramů moučkového cukru, 100 gramů mletých ořechů, 10 gramů sody, 100 gramů másla, 100 gramů sádla, 4 vejce, 8 lžic medu a 2 lžíce perníkového koření.

Následný postup je velmi jednoduchý – smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. To následně nechte odpočinout alespoň hodinu.

Těsto poté po částech rozválejte, vykrojte žádané tvary a dejte péct přibližně na 10 minut. Záleží však na typu trouby, a tedy první várku sledujte.

Perníčky poté můžete zdobit polevou dle preference. Pro malé děti se ideálně hodí naplněné barevné tubičky, dospělí dávají přednost tradiční bílé polevě z bílků, cukru a citronu.

Ořechové kuličky

Kromě perníčků má herečka rádá ořechové kuličky, s receptem na ně se podělila s deníkem Blesk.

Na jejich výrobu si připravte 180 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 60 gramů mletých ořechů, 40 gramů moučkového cukru, 1 žloutek, kůru z půlky citronu a 1 vanilkový cukr.

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a následně tvořte koule. A návod od Alice?

„Já vždycky začnu dělat malé kuličky a úplně nakonec vytvořím takovou velkou kouli, protože už mě to pak nebaví,“ přiznala pro Blesk, jak to u ní vždy dopadne.

Připravené koule dáte na pečicí papír a pečete přibližně 15 minut. Ještě teplé je obalíte v moučkovém cukru.

Zdroje: Šíp, Blesk, Život v Česku

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články