Zima se blíží. Připravte na ni svou domácnost, ať nejste zaskočení

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Topeni
Zdroj: DimaBerlin / Shutterstock.com

Podzim se pomalu loučí a zima o sobě dává vědět čím dál tím více. Nelze se jí divit, blíží se 21. prosinec a s ním i první zimní den. Je tedy na čase připravit svou domácnost na chladné dny, ať nejste zaskočení. Poradíme vám, na co vše se zaměřit.

Příprava bytu či domu s sebou vždy nese základní činnosti, mezi které patří kontrola topení, kotle či toho, zda vám odněkud domů netáhne.

Projděte vše krok po kroku

Prvním místem, ke kterému se všichni v chladnu uchýlíme, je topení. A mělo by být i první věcí v bytě, kterou na zimu zkontrolujete.

Topení potřebuje pravidelně odvzdušnit. Poznáte to tak, že topí jen jedna polovina topení, nebo dokonce nehřeje vůbec. Také se zaměřte na průduchy a zkuste je vyčistit od prachu.

Termostat nastavte na vám komfortní teplotu s tím, že večer by měla být teplota v ložnici nižší.

Kontrolou by měl projít i kotel, pokud jej doma máte. Ten podléhá pravidelné každoroční revizi.

Dále zkontrolujte, zda vám okna i dveře těsní. Není nic nepříjemnějšího než průvan v bytě, který vás stojí hodně tepla a zejména peněz. Pokud dveře netěsní, pomohou vám v domácích potřebách výběrem vhodné izolace.

Pokud vlastníte dům, odstraňte z okapů veškeré odpadky a listí, abyste zabránili jejich nahromadění. To by mohlo mít za následek zhroucení zledovatělých a těžkých okapů, když začne chladné počasí.

Když už jsme u střechy, je nejvyšší čas na kontrolu komína. Zavolejte tedy svému kominíkovi a nezapomeňte, že vám zároveň do domu přinese štěstí.

Větrání je základ

Nezapomínejte také na větrání. Lidé mají obavu, aby nepřišli o teplo, a tak v zimě skoro nevětrají. To je ale velká chyba, která vede nejen k nepříjemnému vzduchu, ale může způsobit i plíseň.

Větrání v zimě by mělo intenzivní a krátké. Otevřete celé okno a nechte jej 4–6 minut takto otevřené. Vymění se tak všechen vzduch a zabráníte i případné plísni, která vzniká kondenzací vlhkosti z digestoře, koupelny nebo například ze sušáku s prádlem.

Vypněte vodu

Vlastníte zahradu a máte zde zaveden přívod vody? Tak věřte, že nechcete řešit prasklé trubky z důvodu zmrzlé vody. Zazimujte tedy zahradu a vypněte vodu.

Pokud máte zavlažovací systémy a nechcete po zimě kupovat nové, schovejte je. Automatické systémy schované pod trávníkem samozřejmě vyndat nemůžete, ale je nutné je zcela odvodnit.

Listí na zahradě by také nemělo zůstávat přes zimu. Stromy už jsou skoro opadané, a tak se pusťte do jejich likvidace.

Zdroje: Endsleigh, Bankrate, The Washington Post

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články