Vyděláváte na válce, opřela se EU do USA. Konflikt se hodí i dalším státům, míní ekonom

Na diplomatické trase mezi Bruselem a Washingtonem to pořádně vře – hned několik vrchních představitelů Evropské unie obvinilo USA z toho, že vydělávají na válce na Ukrajině, a to ve chvíli, kdy se Evropa řítí do ekonomické krize. Ekonom Lukáš Kovanda soudí, že je tato úvaha oprávněná.

Vladimiru Putinovi se daří rozeštvávat státy Západu. Tak hodnotí současné diplomatické klima list Politico, který upozornil na rostoucí nevraživost mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Jádrem problému má být válka na Ukrajině. Ačkoli Západ stojí politicky pevně za Kyjevem, ekonomické důsledky konfliktu už musí řešit každá země po svém. Bruselu se nelíbí, že USA vydělávají na prodeji zbraní a zároveň „ždímají“ Evropu na prodeji zkapalněného plynu. A to v době, kdy Evropu čeká kvůli vysokým cenám energií tuhá zima.

Válka jako zlatá žíla?

„Když se na to podíváte střízlivě, tak zemí, která z války nejvíce profituje, jsou Spojené státy, protože prodávají více plynu za vyšší ceny a navíc prodávají více zbraní,“ řekl nejmenovaný vysoký představitel Evropské unie pro Politico.

Bruselu se rovněž nelíbí, že administrativa Joea Bidena spouští gigantické ekologické dotace, čímž způsobí odliv obchodu a investic z Evropy. USA budou podporovat mimo jiné vývoj a výrobu elektrických aut.

Washington ale kritiku spojenou s údajným vyděláváním na válce odmítá. „Růst cen plynu v Evropě je způsobený Putinovou invazí na Ukrajinu a Putinovou energetickou válkou proti Evropě,“ sdělil pro Politico mluvčí Národní bezpečnostní rady Spojených států. Podle něj zvýšený export zkapalněného zemního plynu z USA umožnil Evropě diverzifikovat své zdroje a zbavit se závislosti na Rusku.

Konflikt se hodí i Číně

Ekonom Lukáš Kovanda ale pro CNN Prima NEWS sdělil, že narativ o americkém profitování z války je pochopitelný. „Spojené státy na válce jednoznačně vydělávají, o tom není pochyb. Ačkoli jsou samozřejmě spojencem Ukrajiny a posílají jí zbraně, tak jejich ekonomika zasažená není a vydělávají jako vrchní exportér zkapalněného plynu,“ domnívá se Kovanda.

Podle něj navíc USA nejsou jedinou zemí, které se válka na Ukrajině tak trochu hodí do krámu. „Podobně z války profitují i asijské země jako Čína nebo Indie. Jak to tak bývá, když se dva perou, třetí se směje,“ doplnil ekonom.

Vedle vrchních představitelů Evropské unie si na americký přístup stěžují i přední státníci evropských zemí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron například prohlásil, že vysoké ceny amerického plynu nejsou vůči Evropě „přátelské“. Berlín zase nabádá Washington, aby projevil větší solidaritu a pomohl snížit náklady na energie.

Tagy: