Terka z MasterChefa přinesla recept na houbového kubu. Zkuste její vylepšenou verzi tradičního svátečního pokrmu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
houbovy kuba
Zdroj: Shutterstock

Houbový kuba je v České republice jídlo, které se běžně spojuje s vánočními svátky. Na Štědrý den chceme vidět zlaté prasátko, proto se vyhýbáme masu, které si nahrazujeme pokrmem z krup a hub. I u tohoto pokrmu však existuje několik variant. Zkuste tu podle Terky, která se dostala do top 5 aktuální řady soutěže MasterChef Česko.

Podle serveru CZ Test sahá možná historie houbového kuby až do dob před Kristem. „U starých Slovanů býval les v převeliké úctě a právě houby coby jeho plody byly považovány za něco posvátného, hodného uctívání. Je tedy docela možné, že houbový kuba jako pokrm má svůj původ již v předkřesťanské době, kdy mohl být kultovně vychutnáván v rámci pohanských slavností zimního slunovratu,“ uvádí server.

Základní recept pro každého kuchaře

Houbového kubu zvládne připravit i méně zkušený kuchař, nemusíte se tak bát, že byste letos třeba na Vánoce pokazili sváteční tabuli.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat cibuli, sušené houby, ječné kroupy, máslo, kmín, česnek, majoránku, sůl a pepř.

Sušené houby nechte minimálně dvě hodiny máčet ve vodě. Pak je osušte na utěrce a zbavte je veškeré přebytečné vody. Kroupy propláchněte a vařte je v mírně osolené vodě zhruba 25 minut do měkka. Na másle si mezitím osmahněte cibulku.

Do té následně přidejte větší kusy hub, utřený česnek a koření, vše společně osmahněte a do směsi přimíchejte kroupy.

Směs promíchejte a nechte společně provonět, pak ji přendejte do pekáče a nechte péct v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba na 25 minut.

V novém kabátě

Ačkoli je houbový kuba jednoduchý a má jistou tradici, dá se na něm leccos i změnit a vylepšit.

Terka z MasterChefa například přidává hned několik surovin, se kterými je tento pokrm dle jejích slov najednou úplně jiným zážitkem.

„Mám ráda tradice a věřím, že jejich kořeny by měly být zachovány. To ale neznamená, že je nemůžeme lehce inovovat. Tenhle klasický houbový kuba je dělaný v bílém víně a rybím vývaru, se silnou rybí omáčkou a je doplněný o filé z candáta a koprovo-petrželový olej,“ pochlubila se na instagramu.

Každý očividně dělá kubu tak trochu po svém. Pokud nepatří každoročně na váš vánoční stůl, zkuste letos udělat výjimku. Pochutnáte si a od příštího roku už jiné jídlo v tento významný den nebudete chtít konzumovat.

Zdroj: Instagram, CZ Test, 100 + 1

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články