Bulharka, která zpronevěřila miliardy. Krypta poradí, jak prokouknout kryptoměnový podvod

Snímek z epizody pořadu Krypta

BYZNYS (28)

Další díl pořadu Krypta se věnuje bizarním a podvodným kryptoměnám. Celý sektor digitálních mincí je totiž naneštěstí zaplavený řadou pochybných projektů. Jak se v tom všem vyznat? Poradí kryptoměnový expert Josef Tětek. Pořad Krypta můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Solidních kryptoměn je ve finále jen pár. Mnozí fanoušci digitálních mincí považují za seriózní investici pouze bitcoin, případně ethereum. Jenže kryptoměnový sektor je zaplavený tisíci projektů, z nichž některé jsou bizarní nebo rovnou podvodné.

Vůbec nejznámější kryptoměnový podvod má na svědomí Bulharka Ruja Ignatová, kterou teď hledá Europol i americká FBI. Podnikatelka vytahala z lidí zhruba čtyři miliardy dolarů a pak si za ně užívala luxusu a plastických operací. Investoři se nachytali na její kryptoměně OneCoin, která nejspíš ani nikdy reálně neexistovala.

Kryptoměnový expert Josef Tětek v pořadu Krypta mluvil o tom, jak takový podvod prokouknout. Když se investor potká s novou kryptoměnou, měl by například bezpečně vědět, kdo za daným projektem stojí a jestli náhodou nedošlo k takzvanému „předtěžení“ – tedy k stavu, kdy si tvůrci projektu sami nejprve zajistí vysoký počet dílků kryptoměny a běžným investorům nabídnou až zbytek.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy:
FBI investice mince projekt podvod pořady CNN Prima NEWS Europol Bitcoin kryptoměna Josef Tětek Krypta krypta Ruja Ignatová OneCoin