Útok na Pavla režírovali byznysmeni s vazbou na Rusko

Za diskreditačním útokem na prezidentského kandidáta Petra Pavla stojí lidé s byznysovými i politickými vazbami na Rusko. Jejich primární motivací však byla soukromá pomsta.

Téměř dva roky čekali, než připravené informace vypustili na veřejnost. Redakce Neovlivní.cz zkraje roku 2021 poprvé získala svědectví, že se bývalý spolužák Petra Pavla chystá veřejně promluvit o jeho ideologickém smýšlení na studiích.


Foto: Tým Petra Pavla

A také o tom, že údajně udal svého spolužáka z kádrových důvodů. “Připravujeme si to, až oznámí kandidaturu,” zněla jejich tehdejší slova, která přinášíme v Zimním speciálu Neovlivní.cz.

O necelé dva roky později skutečně vystoupil Pavlův spolužák z frekventantského kursu Pavel Beneš a znovu otevřel slabé místo dnešního prezidentského kandidáta. Včetně údajného udání.

Petr Pavel jeho verzi odmítl. “Nikoho jsem nikdy neudal.”

Beneš si ale trvá na svém. “Takový člověk nemá být prezidentem,” řekl. V rozhovoru pro tištěný časopis Neovlivní.cz popřel, že by ho někdo řídil. To, že byl ve spojení s konkrétními lidmi s vazbou na Rusko, ale nevyvrátil.

Informace o minulosti Petra Pavla a jeho přípravě na výsadek do zahraničí v éře komunismu nejsou ničím novým. Benešovo obvinění z udavačství z kádrových důvodů sice příběh na první pohled sice posunulo. Beneš s ním ale zůstal osamocený, další dva jejich tehdejší spolužáci obraz Pavla-udavače popřeli. A žádný důkaz o udavačství není.

Kandidát na prezidenta si zčásti může za útoky sám právě tím, že ohledně své minulosti vystupoval značně neobratně. Svá studia zlehčoval a odmítal, že by studoval na komunistického rozvědčíka. Za svou minulost se opakovaně omluvil.

Vojenskou správu generálního štábu, u níž se Pavel účastnil tříletého frekventantského kursu, přitom nelze srovnávat se Státní bezpečnostní. Ta byla represivní složkou, kterou se režim snažil udržet disciplínu obyvatel. StB měla za úkol potírat disidenty a další občany komunistického Československa, kteří nesouhlasili s režimem. Vojenská rozvědka za komunismu – stejně jako dnes – naopak působila v zahraničí a její příslušníci měli tehdy sbírat především informace vojenského charakteru, zejména související s aktivitami NATO.

Co jsou lidé, kteří stáli za útokem na Pavla, zač? Co řekli redakci tehdy zjara 2021? Odhalení diskreditační akce přinášíme v prosincovém Zimním speciálu Neovlivní.cz, který už je nyní k dispozici v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Tým Petra Pavla

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email