To se nemělo stát. Smrt dobrovolného hasiče Honzy oplakávají známí i kolegové

Skalice u České Lípy se jen velmi pomalu vzpamatovává z tragické smrti místního dobrovolného hasiče Jana D. Na toho se zřítil strop při průzkumu domu zasaženého požárem. Devětatřicetiletý muž se letos oženil a mělo se mu narodit dítě. Podle starosty patřil k nejaktivnějším hasičům a byl v minulosti i místním zastupitelem.

„Hrozné neštěstí, to se nemělo stát,“ lamentoval jeden z místních obyvatel nad tragickou událostí. Zpráva o úmrtí hasiče se malou obcí šířila rychlostí blesku. Téměř každý tu Jana D. znal. „Znala jsem ho dobře, i jeho ženu. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. Vždyť tam byli i profesionálové, proč šel dovnitř dobrovolný hasič?“ podivovala se obyvatelka obce.

Nešťastná smrt dobrovolného hasiče je velmi náročná i pro tamního starostu Jiřího Löffelmanna. „Promiňte, je to pro mě těžké. Znal jsem ho dlouho, byl zastupitelem a jedním z nejaktivnějších hasičů. V poslední době jsme se viděli často, projednávali jsme spolu dotaci na pořízení nového auta pro místní hasičský sbor. Mnohem těžší je to ale samozřejmě pro všechny, kteří po něm zůstali. Chtěl bych jim vyjádřit nejhlubší lítost a popřát jim hodně sil, aby to všechno zvládli,“ podělil se o pocity starosta téměř v slzách.

Janovi se mělo narodit dítě

Jan D. se letos oženil, jeho manželka je těhotná. Smutnou zprávu jí přijel osobně sdělit krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. „Žádná slova nemohou dostatečně vyjádřit zármutek, který soucítíme. Rodině a pozůstalým zesnulého hasiče přejeme hodně sil,“ prohlásil krátce poté, co hasiči smrt kolegy oficiálně potvrdili.

Krizoví interventi pomáhali jak rodině, tak kolegům zesnulého hasiče. I ty smrt blízkého hluboce zasáhla. „Nezlobte se, nebudeme k tomu zatím vůbec nic říkat, je to pro nás moc těžké,“ vysvětlil velitel dobrovolné jednotky ze Skalice.

Projevy soustrasti během dne zaplnily sociální sítě, vzkazy psali především dobrovolní hasiči z celé republiky, kteří už vyjadřovali ochotu přispět rodině v těžké situaci. „Určitě se budeme snažit pomoci. Předpokládám, že obec se určitě zapojí. Ozval se už i hejtman Libereckého kraje. Předpokládám, že vznikne sbírka, poradíme se o tom s hasiči. Chce to ale chvíli času, zatím je to čerstvé,“ uvedl starosta obce.

Je to riziko, se kterým se musí počítat

Všichni teď budou s napětím sledovat vyšetřování policie, která bude prověřovat okolnosti, za jakých se hasič vážně zranil. Jan D. šel s kolegy na průzkum poničené budovy kvůli podezření, že uvnitř byl v době požáru 73letý senior. Toho hasiči ve středu do setmění nenašli a pátrání v troskách domu přerušili, pokračovat tak budou ve čtvrtek.

„Je to obrovské neštěstí, nebyli jsme u toho, těžko říct. Je to riziko, se kterým musí každý počítat. Dobrovolný hasič má u zásahu úplně stejnou pozici jako profesionál. Když víte, že uvnitř někdo je, máte motivaci tam jít. Já bych tam šel taky,“ zhodnotil zkušený dobrovolný hasič, který nechtěl být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

Tagy:
smrt požár hasiči Českolipsko Skalice u České Lípy sbor dobrovolných hasičů