Dana Morávková považuje za nejlepší cukroví řízek. Známé jsou však její vosí úly

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Moravkova Dana
Zdroj: Profimedia

Vánoce jsou nejen časem klidu, lásky a pohody, ale také pořádného obžerství. Nejen bramborový salát a kapr, ale také vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí svátků. Ne každý ale chce strávit advent u trouby. Pokud to máte stejně, máme pro vás ideální tip na (téměř) nepečené cukroví podle herečky Dany Morávkové. Podle té je nejlepším vánočním cukrovím sice řízek, známé jsou však její vosí úly. Recept na ně totiž už pár let koluje českým internetem.

Vánoční svátky v rodinách umělců bývají často ve znamení velmi intenzivní práce. Své o tom ví například i herečka a moderátorka Dana Morávková.

O tom, že by si o Vánocích lehla k televizi, si může nechat spíše jen zdát. „Já mezi svátky hraju, manžel také, takže my se nezastavíme,“ svěřila se společenskému webu Lifee.

Morávková cukroví příliš nepeče

Ani na dlouhé vánoční přípravy nemá příliš času. Například pečení cukroví jde téměř mimo ni. Rodině to podle hereččiných slov nevadí.

„Já nepeču, protože nejlepší cukroví je řízek. U nás sladké nikdo nejí. Když žila maminka, tak ta pekla. Měla ráda linecké, taková ta slepovaná kolečka. Ale kluci cukroví nejí,“ vysvětlila herečka.

Zkuste vosí úly

Místo dlouhého stání u plotny tak sází na jednoduché, ale výborné cukroví, které je z velké části nepečené. Nyní můžete zkusit vosí úly Dany Morávkové i vy.

Cukroví se skládá ze dvou částí. Jako první je potřeba připravit si pečenou spodní část. Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky a 1 vanilkový cukr.

Ze všech těchto surovin vypracujete těsto, které necháte odpočinout v lednici. Poté z něj vyválíte tenký plát, ze kterého budete vykrajovat malá kolečka. Ta pak necháte péct v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.

Nezapomeňte na „vaječňák“

Na samotné vosí úly smícháte 150 g povoleného másla a 150 g moučkového cukru. Poté přidáte 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g rozmixovaných dětských piškotů a 2 lžíce vody s 1 lžící rumu.

Ze všech smíchaných ingrediencí vytvoříte hladké těsto, které necháte hodinu chladit v lednici. Poté vezmete formičky, které vysypete moučkovým cukrem.

Do úlů vytvoříte za pomoci vařečky důlek, do kterého nalijete vaječný likér. Vše přelepíte kolečky, která jste si předtím napekli.

Krásně jednoduché cukroví se bude na vašem svátečním stole jistě moc hezky vyjímat.

Zdroj: Blesk, Lifee

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články