Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Obří hodiny na Letné odpočítávají čas do klimatické katastrofy: Zbývá méně než sedm let

+ Další 2 fotografie

Velké klimatické hodiny se rozsvítily 29. listopadu v 18:00 na pražské Letné. Jejich číslo odměřuje čas, který zbývá k zamezení nezvratných změn klimatu. Hodiny na Letnou umístil Festival svobody v návaznosti na nedávné výročí 17. listopadu. Podle občanských iniciativ, které Festival svobody zastřešuje, představuje klimatická krize  jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v ČR. Organizátoři to uvedli v tiskové zprávě.   

Praha získala na dva týdny novou dominantu. Osm metrů vysoké a třicet pět metrů široké digitální ciferníky po boku kyvadla odměřují čas, který zbývá k zamezení nezvratných změn klimatu. Klimatické hodiny se rozsvítily 29. listopadu v 18:00. Na Letnou je umístil Festival svobody v návaznosti na nedávné výročí 17. listopadu, jak informoval v tiskové zprávě. Podle občanských iniciativ, které Festival svobody zastřešuje, klimatická krize představuje jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v ČR. V petici 3 kroky za 3 roky vyzývají poslance a poslankyně, aby otázku klimatu řešili.

Podle nejnovějších vědeckých výpočtů a konsenzu dělí svět od momentu, kdy dojde k nezvratným změnám klimat, pokud se výrazně nesníží celosvětová produkce skleníkových plynů, méně než sedm let.

Praha je prvním evropským městem na východ od Berlína, kde se klimatické hodiny objevily. Nacházejí se například v New Yorku, Římě, Soulu či Glasgow. V provozu budou dva týdny, tedy do 12. prosince. Pak se instalace odstraní a prostranství kolem kyvadla se vrátí do původního stavu.

Instalace se snaží být energeticky úsporná. Klimatické hodiny na Letné tak mají obdobnou spotřebu elektrické energie jako jeden domácí sporák.

První kroky by se měly uskutečnit už příští rok

„Festival svobody si každoročně připomíná odkaz sametové revoluce. O ten je ale nutné se starat průběžně, nejen 17. listopadu. Proto jsme se rozhodli v návaznosti na nedávné 33. výročí vedle kyvadla nainstalovat klimatické hodiny. Chceme občanům, včetně politiků, nenásilnou, ale přesto velmi silnou formou připomínat, že změny klimatu jsou akutní hrozbou pro budoucnost České republiky, ve které panuje svoboda, mír a demokracie,” říká mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Dodává, že potřebu řešit klimatickou krizi ve společnosti podtrhuje zářijový průzkum agentury STEM/MARK a Institutu 2050. Výrazná většina respondentů v něm uvedla, že klimatická změna už probíhá. Převládal také názor, že za ní stojí člověk a že je potřeba ihned či v následujícím desetiletí udělat zásadní kroky k její nápravě.

„První kroky by se měly uskutečnit již příští rok,” podotýká Cieslar. Vyzýváme proto občany, aby se podepsali pod naši petici 3 kroky za 3 roky. Ta reaguje na potřeby občanské společnosti a dění posledních let a klimatická krize je jedním z nich, říká Cieslar. Dodává, že cílem je nasbírat minimálně 10 000 podpisů, aby se peticí museli závazně zabývat poslanci a poslankyně petičního výboru Poslanecké sněmovny.

"Inženýři spočítali, že abychom během spotřebovávání zbývajícího rozpočtu dokázali přejít na OZE, je potřeba do 2030 nahradit zhruba polovinu fosilu, tj snížit emise na polovinu. Nahradit druhou polovinu je těžší (ocel, stavebnictví, ...) a má to trvat ne deset let, ale dvacet let, do 2050, kdy už bychom neměli přidávat nic, co nekompenzujeme (tzv. net zero), tj. nezvedat už teplotu," uvádí některé podrobnosti na Facebooku Miroslava Misáková.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy