Požár v Novém Boru má druhou oběť. Zřejmě seniora, kterého chtěl zachránit hasič Honza

Středeční požár roubeného domu v Novém Boru –⁠ Arnultovicích má druhou oběť. Kriminalisté společně s hasiči ve čtvrtek nalezli uvnitř v prvním patře lidské tělo bez známek života zasypané sutinami. Zda jde o pohřešovaného 73letého obyvatele roubenky, zatím nelze potvrdit. Ukáže to až pitva, řekla regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

„Nařídíme provést soudní pitvu nejen za účelem zjištění příčiny smrti, ale i kvůli ověření jeho totožnosti,“ uvedla mluvčí. Při požáru zemřel ve středu i devětatřicetiletý dobrovolný hasič, když se na něj zřítil strop. „Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Jaroslava Benešová.

Hlášení o požáru roubenky přijalo operační středisko hasičů ve středu krátce před pátou hodinou ranní. „Při příjezdu jednotek na místo byla požárem zasažena značná část podkroví. K hašení byly nasazeny tři vodní proudy a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra, kterým hasiči ochlazovali spodní část domu. Byl to samostatně stojící objekt obklopený stromy, hasiči ochlazovali i okolí, aby se oheň na stromy nerozšířil,“ doplnil mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Po sedmé hodině ráno se požár podařilo lokalizovat, krátce před osmou se pak na jednoho ze zasahujících hasičů zřítil strop. „Ačkoliv se všichni snažili o okamžité vyproštění hasiče a jeho resuscitaci, nakonec svým zraněním podlehl,“ řekl mluvčí hasičů. Statik pak nařídil před dalším prohledáváním nestabilní budovu zabezpečit. Postupovat ale musí hasiči a policisté opatrně, do horního patra roubenky se tak dostali až ve čtvrtek. Příčinu středečního tragického požáru vyšetřovatelé dál zjišťují, zatím nemají ani odhad škod. Oheň ale roubený dům zničil.

Tagy: