Hlavní obsah

Rašíd si ještě musí počkat. Raketa Falcon 9 se k Měsíci nevznesla

Raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX neodstartovala z odpalovací rampy na Floridě ani ve čtvrtek 1. prosince. Mise japonské soukromé firmy iSpace s arabským vozítkem Rašíd na palubě si tak na své oficiální zahájení bude muset ještě počkat.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Falcon 9 na snímku z 29. listopadu během příprav na start, který se nakonec neuskutečnil.

Článek

Nosná raketa se měla vznést ve čtvrtek v 9:37 SEČ, ale nakonec se tak nestalo. Několik hodin před oznámeným startem SpaceX, společnost miliardáře Elona Muska, sdělila, že se nepoletí ani nyní.

Po dodatečných inspekcích rakety i kontrole a vyhodnocení dat se SpaceX rozhodla odvolat aktuální pokus o start. Nový termín zatím není určen, firma jej má oznámit později.

O jakou misi vlastně přesně jde? Japonci hodlají poslat na Měsíc svůj první lunární přistávací modul Hakuto-R.

Spolu s ním mají letět i dva malé rovery: 10kilogramový Rašíd ze Spojených arabských emirátů (SAE) a zhruba 250gramové japonské vozítko SORA-Q o průměru 8 cm. To vyvinula japonská kosmická agentura JAXA ve spolupráci s tamním výrobcem hraček Takara Tomy.

Na palubě japonského modulu měl na cestu vyrazit i americký CubeSat Lunar Flashlight, který má na Měsíci hledat vodní led.

Foto: ispace

Japonský lunární přistávací modul Hakuto-R na ilustračním obrázku

Start mise vozítka Rašíd Vesmírného centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) v SAE byl původně plánován na středu 30. listopadu, nakonec byl odložen o den na čtvrtek.

SpaceX při prvním odkladu informovala, že start z floridského kosmodromu CCSFC (Cape Canaveral Space Force Station) odložila kvůli nutnosti provést další předletové kontroly.

SpaceX odložila na čtvrtek start japonského lunárního modulu s arabským vozítkem

Věda a školy

Dopravit nějakou technologii na Měsíc, který se od země nachází asi 400 tisíc kilometrů, se zatím podařilo jen vesmírným agenturám USA, Ruska a Číny.

Pokud by raketa Falcon 9 nyní odstartovala, Rašíd by s dalšími aparáty přistál na přivrácené straně Měsíce v kráteru Atlas příští rok v dubnu, a to právě pomocí zmíněného lunárního modulu Hakuto-R japonské společnosti iSpace.

Firma iSpace je relativně malou společností s asi 200 zaměstnanci, která cílí na zřízení „časté a nízkonákladové dopravy na Měsíc“. Přispět chce i do mise Artemis americké vesmírné agentury NASA.

Modul Orion vytvořil nový rekord ve vzdálenosti od Země. Překonal Apollo 13

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám