Hlavní obsah

Mercedes-Benz získal povolení k veřejné autonomní jízdě úrovně 4. Zatím na jediném parkovišti

V jednom z parkovacích domů stuttgartského letiště již může každý, kdo má nový Mercedes-Benz EQS nebo S s patřičnou výbavou, nechat vůz zaparkovat samočinně. Automobilka plánuje rozšíření do dalších parkovišť.

Foto: Mercedes-Benz

Autonomně zaparkovaný Mercedes-Benz EQS

Článek

Automobilka Mercedes-Benz oznámila, že se stala světově první, která získala oprávnění k veřejnému provozování autonomní jízdy úrovně 4 v Německu. To znamená, že v některých situacích vůz zvládne jezdit zcela bez zásahu řidiče a nespoléhá na něj jako na záchranu v momentě, kdy si nebude vědět rady.

Oprávnění se ale týká jen konkrétního prostoru - parkovacího domu P6 na stuttgartském letišti. Majitelé patřičně vybavených tříd S a EQS tam budou moci vystoupit z vozu u vstupu a nechat auto, ať samo zaparkuje.

Funkci mají dostupnou vozy vyrobené po červenci 2022 a vybavené systémem Intelligent Park Pilot2. Řidič ovládá systém skrz smartphone, na kterém vybere parkovací místo, následně počká na potvrzení a nechá vůz odjet. Při návratu si smartphonem vůz opět přivolá.

Jak „vidí“ auto? Lidarové systémy se vyvíjejí i v Česku

AutoMoto

Proč je novinka k mání jen v tomto konkrétním parkovišti? Fungování závisí nejen na možnostech automobilu, ale i na infrastruktuře v parkovacím domě. Auto si hlídá své nejbližší okolí, systémy parkovacího domu sledují, jestli je trasa bezpečná všude jinde. A samozřejmě také do smartphonů posílají informace o volných parkovacích místech.

„Autonomní parkování je klíčovým aspektem automatizované mobility. Právě jím začne každodenní autonomní ježdění,“ myslí si Markus Heyn, šéf mobility u firmy Bosch, která dodala onu infrastrukturu do parkovacího domu.

Obě společnosti plánují rozšířit možnosti podobného autonomního parkování do řady dalších parkovišť na celém světě. V Německu se na tom už pracuje, ostatní země budou následovat během dalších let.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám