Hlavní obsah

Nemáme zájem. Vztahy Ruska se Západem se už nenapraví, vzkázal Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřívější vztahy Ruska se Západem se vzhledem k zapojení NATO a USA do konfliktu na Ukrajině už neobnoví, zdůraznil podle agentury RIA Novosti šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov

Článek

„Až jednou naši západní sousedé, protože se sousedstvím se nedá nic dělat, a naši bývalí partneři budou mít zájem na obnově spolupráce ohledně evropské bezpečnosti, tak žádná obnova nebude,“ prohlásil Lavrov podle agentury RIA Novosti.

Lavrov mluvil o problematice společné bezpečnosti v Evropě a kritizoval, že Západ nebral ohledy na ruské zájmy, ač by tím býval mohl válce na Ukrajině zabránit. Pojem válka použil přesto, že Moskva dosud ruskou invazi na Ukrajinu nazývala speciální vojenskou operací.

Nazývat ruskou invazi na Ukrajinu válkou je v Rusku zapovězeno a trestáno, Lavrov proto zřejmě válkou nazývá západní podporu ukrajinské obrany. Pokud by válkou nazýval ruské vojenské aktivity, zadělával by si tím doma dost možná na problém.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podle ruského ministra zahraničí ztrácí smysl, protože je v područí USA potažmo Západu. „Západ dělá přesně to, čemu se založením OBSE snažil předejít. Kope příkopy, které rozdělují. Kde se kope, může být někdo pohřben,“ prohlásil. Rusko patří, stejně jako například Ukrajina nebo USA, mezi členské země této bezpečnostní organizace.

Rusové unesli pracovníky OBSE

Válka na Ukrajině

Lavrov mimo to vznesl i další četná obvinění proti Severoatlantické alianci, která podle něj přináší destrukci a utrpení. Západ měl podle Lavrova možnost odvrátit ruskou invazi na Ukrajinu, ale nenaslouchal Moskvě, která požadovala mimo jiné záruky, že se NATO nebude v budoucnu rozšiřovat o další země východní Evropy.

Rusko měsíce před napadením Ukrajiny v únoru opakovalo, že požaduje od NATO a USA garance pro svoji vlastní bezpečnost. Mimo jiné chtělo záruku, že Ukrajině nebo Gruzii nebude umožněno vstoupit do NATO, a domáhalo se i stažení Severoatlantické aliance z východní a střední Evropy. Tyto ruské požadavky byly podle západních představitelů ale nereálné.

Ruský ministr zahraničí ve čtvrtek NATO obvinil podle agentury Reuters mimo jiné i z toho, že se pokouší vtáhnout Indii do protiruské a protičínské aliance a vyvolat napětí v Jihočínském moři.

Vypadnout z Ukrajiny? To je nerealistický požadavek, tvrdí Lavrov

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám