Lukašenko panikaří. Po náhlé smrti věrného ministra mění své kuchaře i bodyguardy

Autoritářský prezident Běloruska Alexandr Lukašenko se údajně začíná obávat o svůj život poté, co náhle zemřel jeho ministr zahraničí Uladzimir Makej. Spekuluje se, že dosavadní šéf běloruské diplomacie byl dokonce otráven Rusy. Makejova smrt měla Lukašenka natolik vyděsit, že dokonce nařídil vyměnit svého kuchaře a změn doznalo rovněž složení jeho ochranky.

S informací o Lukašenkově strachu a následných personálních změnách ve svém okolí přišel ruský opoziční politik Leonid Něvzlin. „Smrt Makeje, v podstatě druhého člověka v zemi (po Lukašenkovi), vyvolala paniku v nejvyšších kruzích Bělorusů, ale nejvíce byl šokován sám Lukašenko,“ komentoval na Twitteru ruský politik.

Lukašenka nečekaný skon 64letého ministra zahraničí, který byl označován za jeho věrného pobočníka, údajně zdeptal natolik, že se rozhodl okamžitě přistoupit k výměně svých pracovníků. „Nařídil, aby byli okamžitě vyměněni jako kuchaři, sloužící a bodyguardi. Lukašenkovy děti navíc dostaly dodatečnou ochranku,“ napsal dále Něvzlin.

Ten navíc tvrdí, že podle jeho zdrojů Makejova smrt nepřišla shůry. Mělo jít o vraždu. Opozičník dodává, že za smrtí ministra, který varoval před Ruskem a prosazoval větší směřování na Západ, stála ruská tajná služba FSB. Ta ho podle něj otrávila. „Verze s otravou Makeje sedí i kvůli faktu, že 64letý politik neměl žádné zdravotní problémy, udržoval si zdravý životní styl a do budoucna měl plány,“ napsal Něvzlin.

Samotný Lukašenko podle něj kvůli záhadné smrti svého ministra panikaří a zmocnila se jej paranoia. „Diktátor nikomu nevěří. Ne bezdůvodně totiž věří, že po Makejovi by mohl mít velkolepý pohřeb i on,“ napsal dále ruský opoziční politik.

Kreml má být totiž se směřováním Lukašenkova Běloruska nespokojen. Autoritářský a kontroverzní vládce sice stále platí za spojence Ruska, ale nenásledoval jej do války na Ukrajině. A právě s tím nejen podle Něvzlina, ale i dalších pozorovatelů, není Moskva dlouhodobě spokojená.

Zapojí se Bělorusko do války?

Už před několika dny se objevila spekulace, že by Rusové mohli na Lukašenka zosnovat atentát, případně dokonce jen zinscenovat jeho pokus s tím, že by z akce okamžitě obvinili Ukrajinu, potažmo západní státy.

„Dle instrukcí ruského prezidenta Vladimira Putina se ruská vojenská rozvědka může v nadcházejících dnech pokusit uskutečnit scénář týkající se buď pokusu o vraždu běloruského prezidenta Lukašenka, nebo náznaku atentátu, aby ho zastrašili a přinutili konečně poslat vojáky přímo do války na Ukrajinu,“ píše se ve zprávě Institutu Roberta Lansinga pro hrozby ve světě a studium demokracie.

Hlavním cílem Moskvy ve vztahu s Lukašenkem má každopádně i nadále být vtažení Běloruska do konfliktu, neboť osamocenému Rusku se proti Ukrajincům už delší dobu nedaří.

Síly Kremlu se v uplynulých týdnech stáhly z města Cherson na jihu Ukrajiny a průběžně ztrácí porce dobytého území. Nejtužší boje aktuálně probíhají na Donbasu, konkrétně ve výběžku v okolí Bachmutu.

Tagy: