Hlavní obsah

Musk vzal zpátečku. S Applem už válčit nechce

Mezi Applem a Twitterem to už od minulého týdne vře. Šéfové obou podniků se proto ve středu setkali, aby si hlavní problémy vyříkali z očí do očí. Přestože ještě zkraje týdne šéf Twitteru Elon Musk vyhrožoval Applu válkou, po jednání začal mluvit o smíru.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Šéf Applu Tim Cook.

Článek

Musk navštívil šéfa Applu Tima Cooka přímo v hlavních kancelářích Applu v kalifornském Cupertinu. „Byl to příjemný rozhovor. Vyřešili jsme i to nedorozumění, že by Twitter mohl být stažen z App Storu. Tim jasně řekl, že Apple o tom vůbec neuvažoval,“ napsal následně Musk na Twitteru.

Byl to přitom právě Musk, kdo minulý týden informoval o tom, že by Twitter mohl být stažen z App Storu a zároveň i z oficiálního obchodu s aplikacemi od Googlu. „Upřímně doufám, že to nezajde až tak daleko… Ale ano, pokud nebude jiná možnost, vyrobím klidně konkurenční telefon (pro Google a Apple),“ prohlásil tehdy Musk.

Musk na návštěvě v Applu.

Twitteru hrozí v EU zákaz

Internet a PC

Boj o poplatky

Výtek publikoval Musk přitom na Twitteru v uplynulých dnech daleko více. Navážel se do Applu například i kvůli tomu, že si účtuje až 30procentní poplatky z uskutečněných transakcí ze všech aplikací, které si lidé stáhnou a používají je. Označil to za „skrytou daň na internetu“.

Završil to v poslední době populárním memem s driftujícím autem na dálnici, ve kterém jasně dává najevo, že si 30procentní poplatky nenechá líbit a půjde s Applem do války. Následně ale příspěvek smazal.

O tom, zda se s Cookem dohodl i na jiné výši poplatků, však nic neprozradil.

Poplatky označuje Musk za „skrytou daň na internetu“.

Otázka poplatků je přitom pro Muska více než ožehavá. Podle jeho dřívějších prohlášení totiž Twitter ztrácí denně čtyři miliony dolarů (94 milionů korun), což je dlouhodobě neudržitelná situace. Nejbohatší muž na světě věří, že se mu podaří dostat z červených čísel právě díky předplatnému pro ověřené účty.

„Zlaté ověření pro společnosti, šedé pro vlády, modré pro jednotlivce (ať jsou celebrity, nebo ne),“ napsal Musk. Předplatné by mělo činit osm dolarů (asi 200 korun) za jeden účet. Pokud by si svůj díl ukousla společnost Apple, Twitter by z této sumy dostal jen 5,3 dolaru (133 korun).

Odliv inzerentů

Problém pro novopečeného šéfa Twitteru představuje i odliv inzerentů. Za měsíc od převzetí Twitteru Muskem se na této platformě výrazně zvýšil počet rasistických, antisemitských a jinak nenávistných projevů, uvedly organizace, které síť monitorují. Musk tvrdí, že na sociální síti prosazuje absolutní svobodu.

Inzerci kvůli tomu omezily velké společnosti, jako je výrobce léků Pfizer, automobilka General Motors či koncern Volkswagen. A zároveň i Apple, jak dal Musk v pondělí nespokojeně najevo: „Apple prakticky přestal inzerovat na Twitteru. To tak nenávidí svobodu slova v Americe?“

Zda bude Apple opět na Twitteru inzerovat, zatím také není jasné.

Lid promluvil. Pozastavené twitterové účty budou obnoveny, oznámil Musk

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám