Soláry jako zdroj levné elektřiny? Na některých místech je jejich instalace nemožná

V Česku existují místa, kde vám solární panely vůbec nedovolí připojit

Soláry se nedají připojit

Solární panely jsou pro mnohé lákavou variantou, jak si zajistit dostatek elektřiny. Jenže i když seženete peníze na nákladnou investici, na některých místech v Česku vám nedovolí se do sítě vůbec připojit.

Na řadě míst v Česku mají žadatelé o fotovoltaiku problémy s jejím schválením. Výjimkou nejsou ani jihomoravské Luhačovice. Podle provozovatele distribuční sítě elektřiny, společnosti EG.D, na to v tamním regionu nejsou připraveni.

„Je zvláštní, že v současné době, kdy omezujeme závislost na fosilních palivech a na plynu z Ruska, tak když se snažíme postavit si malou střešní elektrárnu, jsou nám házeny administrativní klacky pod nohy,“ řekla pro CNN Prima NEWS Barbora Majzlíková, která si chtěla dát na střechu solární panely.

Ke svému překvapení totiž zjistila, že distribuční společnost s tím má problém. „Odmítli připojit naši elektrárničku do sítě společnosti EG.D s odůvodněním, že v Luhačovicích, kde žijeme, je elektráren už moc a že je zde nedostatečná distribuční síť,“ uvedla Majzlíková.

Podle EG.D se ale nejedná o lehko řešitelnou situaci. „Vše se odvíjí od toho, kde zájemce o fotovoltaiku o připojení zařízení žádá, jak velkou solární elektrárnu chce připojit a jaká je v daném místě kapacita distribuční sítě,“ reagoval mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Těžko řešitelný problém

V posledních letech EG.D sleduje nárůst žádostí o připojení solárních elektráren do 10 kilowatthodin. V roce 2020 evidovala firma podle svého vyjádření 2 600 žádostí, loni zhruba sedm tisíc a k letošnímu září 27 tisíc.

Problém s distribuční sítí přiznává i starosta Luhačovic Marian Ležák. „Budeme rádi, pokud se to podaří posílením NN (nízké napětí, pozn. red) a VN (vysoké napětí, pozn. red.) a zároveň pokud bychom našli shodu, jak do regionu dostat linku VVN (velmi vysoké napětí, pozn. red.), která se dlouhodobě řeší,“ sdělil.

Barbora Majzlíková zkoušela projekt upravit s tím, že by do domu nainstalovala baterie a v případě jejich naplnění by se dům odpojil. Ani to ale nepomohlo. „Současné technické řešení nedokáže zajistit, aby nepřetekly jakékoli miliampéry. Nebo my jsme na to řešení nepřišli.“

Zda nakonec paní Majzlíková fotovoltaiku postaví, neví. Projekt ale zkusila podat celý znovu a doufá ve větší vstřícnost ze strany distributora.

Tagy: