Hlavní obsah

Lidské vlny. Rusové mají na Donbase novou brutální taktiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejtěžší boje se v současné době odehrávají na Donbase. Rusové tam denně ztrácejí sedm nebo osm set lidí, tvrdí vojenský expert, profesor Michael Clarke v rozhovoru pro televizi Sky News. Podle něj ruská armáda uplatňuje na Donbase novou taktiku. V přední linii jsou nasazeni zločinci, které vzali z věznic, za nimi jdou mobilizovaní a na závěr řádné jednotky vojáků.

Foto: ČTK/AP

Ruští mobilizovaní branci z města Prudboj před odchodem na frontu

Článek

„Je to divoké. Jsou to nejintenzivnější otevřené boje, jaké vidím od počátku války,“ řekl. Podle jeho slov zuří bitva „na Donbase po celé linii konfliktu“.

„Člověk si myslel, že bitva tam může být za pár týdnů u konce, ale Rusové se drží,“ analyzoval ji profesor. Z Chersonu tam ruská armáda přesunula své špičkové výsadkové jednotky a podle experta se jim „opravdu daří“. Je to ale za cenu obrovských ztrát.

Rusové začali uplatňovat novou a extrémně krutou vojenskou taktiku, tvrdí Clarke. „Z vězení vyvedli zločince, kteří jdou do útoku v první linii. Za nimi jsou mobilizovaní a teprve ve třetí řadě to jsou vojáci řádných jednotek,“ popisuje a dodává: „Muže do útoku doslova vrhají. Jsou to doslova lidské vlny.“

Kdo je Michael Clarke

Profesor Michael Clarke je profesorem King’s College London a hostujícím profesorem na University of Exeter. V letech 1997 až 2019 byl odborným poradcem obranného výboru Dolní sněmovny. Působil jako bezpečnostní poradce britského ministerského předsedy a také náčelníka generálního štábu.

Vojáci ruské armády bojující v přední linii, ale až ve třetí řadě, fungují jako „blokátoři“. „Jejich úkolem je střílet na každého, kdo ustoupí. Jinými slovy, jdete vpřed, nebo vás zastřelí,“ vysvětluje Clarke novou taktiku. Výsledkem jsou stovky mrtvých denně. Profesor tvrdí, že ztrácejí sedm nebo osm set lidí denně. Vysoké ztráty se týkají také Ukrajinců, i když podle experta jsou nižší než u ruských sil.

Na ukrajinské horké lince pro Rusy, kteří se chtějí vzdát, je nejvíc rušno večer

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám