Hlavní navigace

T-Mobile rozjel pátou univerzitní privátní 5G síť, na VUT mají k dispozici standalone verzi

1. 12. 2022

Sdílet

VUT CEITEC RECAIP Autor: VUT

T-Mobile rozjel další univerzitní privátní 5G síť. Fungovat začala v rámci testbedu RECAIP na CEITEC VUT. Jde o implementaci standalone sítě určené zejména k vývoji nových aplikací schopných vytěžit možnosti 5G. Pro operátora jde už o pátou akademickou síť. Díky spolupráci s univerzitami se snaží najít možnosti využití privátního 5G a do budoucna tak podpořit jejich komerční adopci.

T-Mobile s VUT spolupracuje například na vývoji univerzálního teleoperačního systému pro vzdálené řízení a dozor strojů. Cílem je získat data pro návrh a následný vývoj univerzálního kamerového systému vhodného pro dálkové řízení vozidel a pracovních strojů.

Pracuje se také na univerzální kamerové hlavici s 360stupňovým rozhledem. Má se umisťovat do kabin vozidel a pracovních strojů bez nutnosti instalace vnějšího kamerového systému na plášť stroje. Využití této kamerové hlavy pro vzdálené řízení vozidel se testuje za použití 5G QoS.

“Připravujeme i testování 5G komunikací pro průmyslové automatizační sítě a v oblasti elektromobility a autonomních vozidel nám pak běží několik velkých mezinárodních projektů, kde přímo počítáme s využitím 5G sítí v rámci architektury distribuované diagnostiky automobilových systémů. Rovněž plánujeme umožnit testování 5G technologií spolupracujícím SME v rámci projektu evropského digitálního inovačního hubu EDIH DIGIMAT, který bude spuštěn na začátku příštího roku. Firmy využívající služby EDIH si zde budou moci vyzkoušet nejen digitalizaci samotných výrobních systémů, ale i moderní průmyslové komunikace,” uvedl profesor a  koordinátor výzkumné oblasti na CEITEC VUT Pavel Václavek.

T-Mobile kromě VUT vybudoval privátní 5G na čtyřech zdejších univerzitách (VŠB-TUOCIIRC ČVUTTechnická univerzita v LiberciČeská zemědělská univerzita). Jako komerčního zákazníka má sklady Kvados.

Zákazníka na komerční 5G síť se už podařilo ulovit také Vodafonu, který rozjel projekt pro Škoda AutoDo byznysu se také snaží dostat skupina Thein.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).